Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

6.05.2009

Kisah Seorang Nenek...

Masjidil Nabawi yg saya kunjungi 2 hari yg lepas seperti biasa dikunjungi oleh ramai jemaah umrah dari pelbagai negara.. Hati begitu gembira melihat jemaah terutamanya dari Malaysia kerana sedikit sebanyak ia dapat mengubat kerinduan saya pada tanahair... Ohh.. bila la dapat balik ya.. hubby saya ada bagi hint2 jugak pasal nak balik Malaysia nih.. tp saya tak mahu terlalu mengharap... (huhuhu.. mcm sedih je bunyinye..)

Seperti biasa.. setiap kali kunjungan samada di Masjidilharam ataupun di Masjidil Nabawi saya berpeluang berkenalan dengan beberapa jemaah.. maklumlah dgn mulut saya yang agak ramah ni.. tak sedap pulak rasanya bila dah solat kat sebelah menyebelah tu tak mahu bertegur sapa.. at least saya akan salam dia dan tanya dia dari mana.. paling tidak pun.. cukup sekadar melemparkan senyuman jika dia tdk faham bbahasa Inggeris.. itu pun dah cukup.. selebihnya.. saya buat la aktiviti saya sendiri.. sesekali memerhatikan gelagat wanita2 di masjid tersebut... ada yang berzikir.. ada yg baca Al-Quran.. bersolat sunat, berdoa bersungguh2 hingga ada yg mengalirkan airmata dan tak kurang juga ada yg terlena.. tak kisah lah tu.. janji ada niat utk beriktikaf di Masjid apa lagi di dua Masjid Agung tersebut, sudah tentu pahalanya amat besar...

Yasmin saya kenali pada malam pertama saya di Masjidil Nabawi.. walaupun beliau dari London tp pegangan agamanya cukup kuat... saya sungguh kagum dengan pendirian Yasmin apabila mendengar Yasmin bercerita tentang agama. Selesai solat Isyak, dia telah mengajak saya ke Raudhah (iaitu satu tempat di dalam Masjid Nabawi yang disyariatkan oleh Rasulullah SAW sbg Taman2 Syurga). Saya dengan senang hatinya menerima ajakan tersebut dan mengikuti Yasmin ke satu kelompok warga Pakistan... Ohh.. rupa2 nya dia pandai berbahasa Urdu.. patutlah dia boleh join kumpulan tersebut... dalam pada saya bersesak2 bersama Yasmin dengan jemaah Pakistan.. saya terpandang seseorang yg saya yakin dia bukan warga Pakistan memandangkan dia bertelekung putih dan berbeg sandang yang jelas tertera perkataan Malaysia. Hati saya tertanya2.. mengapa nenek tu duduk di situ? saya pun ambil tempat betul2 mengadap nenek tersebut dan terus tanya dia... nenek nak masuk Raudhah ke? Kalau nak masuk, saya boleh tolong bawakan.. Ehh.. dak aiih.. nenek nak keluar ni.. tp ramai sangat orang.. nenek duduk la dulu kat sini... Katanya dengan loghat Kedahnya yg agak pekat. Saya nampak dia keseorangan dan saya tanya la dia datang dengan siapa.. dia cakap dia datang dengan anak lelaki dia.. Ohh.. patut la sorang2 je... (orang lelaki kan masuk masjid ikut pintu lain...)

Hajat saya utk memasuki Raudhah pada malam itu saya batalkan kerana saya rasa baik saya bantu nenek tersebut untuk mencari jalan keluar dari Masjid yang besar itu.. setelah bersalaman dengan Yasmin dan menyatakan yg saya tak dapat ikut serta ke Raudhah, saya mengikut nenek yang sudah mula bangun dari tempat duduknya.. dengan tubuhnya yg kecil dan agak bongkok.. saya lihat dia berjalan dengan perlahan sekali... nenek sakit kaki ni .. katanya.. Takpe.. nenek jalan perlahan2.. saya pimpinkan. Sempat juga saya
tanyakan bila dia akan berangkat ke Mekah dan berapa lama dia akan berada di sini.. Jawapan nenek tersebut membuat saya terdiam seketika.... Nenek pergi Mekah esok... kalau boleh nenek nak duduk mekah sampai habis puasa.. kalau panjang umur.. raya nanti nenek balik la.. kalau tak panjang umur... nenek meninggal la di Mekah nanti.. berdesup rasa hati saya bila mendengar jawapan nenek tersebut... sungguh berterus terang.... Rupa2nya nenek mempunyai anak perempuan yang bermastautin di Mekah yg membolehkan nenek tinggal selama itu... sungguh tabah hati nenek utk menghabiskan sisa2 hidupnya dengan melakukan ibadah di Kota Suci.. Alhamdulillah...

Dari pandangan peribadi saya nenek begitu beruntung sekali kerana di pilih oleh Allah menjadi tetamuNya beberapa kali. Dengan keadaan beliau yang sudah lanjut usia itu masih lagi diberi kesempatan untuk mengecap nikmat ibadah di Kota suci dan saya berharap ini bukanlah yg kali terakhir buat dirinya... yang selebihnya biarlah Allah SWT sahaja yang menentukan...

Dari jauh nenek tunjukkan anak lelakinya bersama kerusi roda yg diusung utk mengambil ibunya... lelaki dlm lingkungan 40an itu.. tersenyum melihat ibunya dan sekali pandang.. saya ternampak ada genangan air di matanya... Ya Allah... saya sungguh sebak.. mungkin anaknya ini sudah tawakkal bahawa Allah sentiasa melindungi ibunya yang uzur itu walaupun keseorangan di tengah lautan manusia di Masjid Nabawi itu..

Begitulah satu pengalaman yang agak menyentuh hati saya.. moga ibadah nenek tersebut dipermudahkan dan hajatnya untuk tinggal di Mekah hingga akhir Ramadhan nanti kesampaian.. InsyaAllah...

Kat bawah ni, ada beberapa gmbar yg sempat saya ambil di sepanjang perjalanan dan di hari kedua saya di Masjidil Nabawi sebelum kami bertolak pulang.. moga ziarah kami tidak akan terhenti setakat ini...... InsyaAllah..

Sepanjang jalan yang dipenuhi dengan bukit batu & padang pasir..

Masjid Qubaa' hentian pertama kami...

Kelihatan pintu untuk ke Makam Rasulullah SAW...

Salah satu pintu masjid.. masa ni.. banyak lagi construction in progress di sekitar masjid..

Merenung ke arah salah satu pintu masjid sebelum bertolak pulang...

Alhamdulillah... dah sampai... inilah kawasan perumahanku....

======================+++++++++++++++++==========================

Segala pujian-pujian tertentu bagi ALLAH seru sekelian alam. Pujian-pujian yang menyempurnakan dan menambahkan nikmat-nikmatnya wahai TUHAN kami. Kepada ENGKAULAH puji-pujian yang selayaknya dengan keagongan dan kebesaran kekuasaan-Mu. Selawat dan salam ke atas Junjungan Besar Nabi Muhammad S.A.W. keluarga serta sahabat-sahabatnya...

Ya ALLAH Ya TUHAN kami, berikanlah kami kebaikan di dunia dan kebaikan di akhirat dan peliharalah kami dari seksa api neraka.

Ya ALLAH Ya TUHAN kami, janganlah ENGKAU pesongkan hati kami sesudah ENGKAU beri petunjuk kepada kami, berilah rahmat dari gedung kemurahan-MU sesungguhnya ENGKAU lah TUHAN Yang Maha Pemurah memberi anugerah.

Ameen Ya Rabbal Aalameen..

42 comments:

MAR said...

salam Daa,hai lama bercuti...?Tersentuh hati baca kisah nenek tu,sehingga hampir2 menitiskan airmata ni.Semoga hasrat nenek tu nak duduk mekah hingga ramadhan terlaksana.

mEiZ AraNda said...

ye laa kak...
gergenang plak air mta baca en3 ni kak...

in syaallah bulan 3 tahun depan ninie akan ke sana dengan keluarga..
boleh minta tolong ajar dengan akak sket kan?

nak g buat umrah nanti.;)
x sabar nak ke sana...

Ummi Wafa (UW) said...

Sungguh tersentuh dan menyayat hati. Semamangnya nenek itu antara jutaan tetamu yang terpilih. Semoga Allah sentiasa melindungi dan merahmati nenek itu.

Panas membahang tak? coz ms zr g last wk time nak blk temp smp cecah 48'.

Razak said...

Salam...sungguh nenek itu antara pilihan dan tetamu Allah, moga Allah terima segala amalannya.

Wah...dah berubah nampaknya masjid an-nabawi, moga Allah berikan kesempatan utk saya menjadi tetamunya di masjid itu lagi

ASYIQ said...

Hanya Allah yang Tahu betapa hati ini melonjak2 untuk terbang ke sana...huhu.

Saya yakin pasti Allah izinkan saya untuk menjejakkan kaki ke sana suatu hari nanti...insyaAllah.

Dida... said...

Wslm Kak Mar...

Mana ada lama.. 2 hari je cuti kak.. sama2 la doakan utk nenek tu spy dia dikurniakan kesihatan dan hajatnya itu kesampaian..

Dida... said...

Miez..

Alhamdulillah... niat ada.. usaha ada.. tinggal menunggu masa utk sampai ke sini melakukan ibadah umrah.. berdoa agar semuanya dipermudahkan & di makbulkan Allah..

InsyaAllah dik.. jika diizinkan Allah.. kita berjumpa di sini.. keep in touch ya..

Dida... said...

Zura..

Nenek tu sememangnya antara hamba bertuah yang terpilih.. InsyaAllah Allah rahmati & lindungi dirinya..

Cuaca panas mcm biasa.. tp tak pasti lah cecah 48 degree ke tak.. tp rasanya boleh handle lagi.. Alhamdulillah..

Dida... said...

Razak,

Wslm... Hanya Allah yang berhak menilai segala amalan hambaNya..

Ya.. ada perubahan sedikit... sekarang pun masih dlm pembinaan lagi.. kedai2 yg dekat dgn perkuburan Baqi' tu semua dah dirobohkan..

InsyaAllah.. Allah akan mendengar permintaan kamu itu.. berdoa sahajalah kepadanya agar kamu menjadi tetamuNya lagi..

Dida... said...

Kak Asyiq..

Hati siapakah yang tak ingin pergi ke Masjid Suci ini? InsyaAllah akak akan dimurahkan rezeki & diberi peluang oleh Allah Ta'ala untuk menjejakkan kaki ke sini...

Hanya kepada Allah sahajalah kita meminta & berserah..

KAHERAH said...

Dida..

Sedih sguh baca cete nenek tu..Alhamdulillah,bertuah juga nenek mempunyai anak lelaki sebegitu,dari genangan airmata nya saja kita tahu dia menyayangi ibunya..

Moga nenek diberi peluang oleh ALLAH.

Dida... said...

Erah,

Sedih membaca.. sedih lagi saya yang menyaksikannya.. Semua anak pasti menyanyangi ibunya..

InsyaAllah.. moga nenek akan dibuka peluang seluas-luasnya oleh Allah..

Baitijannati said...

assalamualaikum, dida..tersentuh n terkesan bila akak baca kisah nenek tu...Allah telah pilih dia n permudahkan baginya untuk ibadat di tmpat yang paling mulia...smoga apa yang d hajatinya termakbul...Ya Allah, smoga kita juga tergolong dlm org2 yang beramal soleh....aminnnn

mrakunman said...

Seandainya ada lambaian dariNya, teringin ke sana juga

Dida... said...

Waalaikumsalam, Kak Ila..

Itu lah yang dikatakan jika Allah SWT ingin memperlihatkan kebaikan seseorang kepada seseorang yang lain itu adalah sebagai iktibar buat kita yang masih lalai supaya kita terus memperbaiki diri kita dgn amalan soleh...

Hanya org2 yang sedar bahawa hidup di dunia ini adalah hanya transit kepada alam yang lebih kekal iaitu akhirat.. maka orang2 itu lah yang beruntung di akhirat nanti..

Moga kita sentiasa beringat dan tidak sesat... Amin..

Dida... said...

mrakunman..

Sentiasalah berdoalah kepada Allah agar lambaianNya itu segera datang.. kerana sesungguhnya.. Masa itu tidak akan menunggu kita malah kitalah yang harus mengejar masa...

InsyaAllah.. mudah-mudahan hajat saudara dimakbulkan Allah..

miss GAZA said...

dah balik rupanya kakak saya yg sorang ni..
alhamdulillah selamat sampai.
=)

bestnye kak dida dapat timba pengalaman berada di sana.
tak puas saya tengok gamba2 tu.
tapi di hati tetaplah jeles dan takleh nk gambarkn perasaan yg teruja ni utk mnjejakkan kaki ke sana.
akak,
doakanlah suatu hari nnti saya pulak ya..
dan sebolehnya saya nk jadi segigih nenek tu jugak.
=]

er,
bawak balik apa2 tak kat saya?
=p

Dida... said...

Ye dik.. akak dah smpai hari Rabu petang hari tu.. kan 2 hari je.. takde lah lama mana...

pemandangan di masjid Nabawi tu lagi cantik jika kita tengok secara real.. tgk gmbar je tak puas.. lagipun kamera akak x canggih.. tu yang tak dapat capture gmbar yg cantik2...

InsyaAllah.. akak doakan utk semua kwn2 akak utk smpai ke sini... aik.. kita sama la.. nak jadi mcm nenek tu.. habiskan usia tua di Tanah Haram.. itupun kalau umur akak panjang la..

Tunggu akak balik Malaysia ye... adik email alamat rumah.. ada la benda yg sampai nanti.. tp taktau bila.. dkt sini x tau nak post mcm mana..

REENAZ said...

Adus!!! Napa ler N3 kali nih syahdu sangat nihhhhh.....huhuhu....

Akak terus imagine camner nenek tuh jalan slow kat tengah2 lautan manusia yg selalu tolak-menolak antara satu sama lain tuh....

Dida... said...

Kak Ina..

syahdu syahdannn.... nanges dah ke..
hehe..

Akak imagine.. sy nmpak... lg sedih tau.. sib baik ada saya... harap hari2 seterusnya di Makkah.. ada lg yg sudi bantu nenek ni... InsyaAllah..

Lily Haslina Nasir said...

Salam Dida..
Leka membaca semua catatan Dida di sini! Teruskan ya berkongsi pengalaman Dida tu pada kami yang tumpang menjengah ni..

Dida... said...

Wslm.. Lily..

Terima kasih krn sudi membaca coretan saya di sini.. InsyaAllah.. jika masa tidak mjadi halangan & jika umur sy panjang.. saya akan terus bercerita..

Dida... said...

Oppss.. sorry.. supposed I call you kak Lily.. dah tulis comment baru perasan yg kak Lily adalah novel writer... nice tul blog akak.. sy dah link blog akak kat sini..

Selamat berkenalan ya..

LotsOfLove-Pearls said...

Salam sahabatku yang cute..
hehe...

LOL menghadiri training hari tu dan training tersebut lebih kepada Religious and apabila Friend yang Cute bercerita tentang kisah nenek ini, saya terkenang banyak perkara semasa training tersebut. ikuti cerita tentang training tersebut di setiap n3 LOL..

semoga terus ceria!

Yatie said...

salam...Dida, kisah nenek tu sggh syahdu yer....
Bila kah dapat yatie ke sana ...
Target nak g menunaikan haji time umur 40..Insyaalah...

yannfuad said...

mulia sungguh hatimu wahai pn dida..

hati anak mana yang hiba bila mgenangkan nasib si emak yang sudah uzur dalam ribuan lautan umat..

tetiba teringat mak di kg.. windunya...:(

budak kampung online said...

SALAM ZIARAH...

Dida... said...

Salam LoL shbt ku baik hati..

Patut la lama tak dengar cite... rupanya pegi training... InsyaAllah.. saya akan sentiasa bkunjung ke blog LoL utk baca setiap kisah yg LoL postkan..

Dida... said...

Wslm Yatie..

InsyaAllah..Yatie akan berpeluang.. bdoa je pada Allah.. dan persiapkan diri & bekalan ilmu utk ke mgerjakan haji.. umur 40? kalau dah ada rezki lebih tu.. lg awal lagi baguss...

Dida... said...

Yann...

Kalau yann ada kat tempat kite masa tu.. tentu yann pun buat perkara yg sama... tak kan sampai hati ini lihat nenek tu harungi perjalanan dia sorang2... semua org akan rindu kan ibu mereka apatah lagi bila kita berjauhannn....

ni yg terasa nak balik nih.. tp apakan daya... huhuhu...

Dida... said...

budak kampung...

Terima kasih kerana sudi ziarah blog saya yg tidak seberapa ni... InsyaAllah, kunjung balas dari saya akan menyusul...

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam dida..
lama betol tak menjenguk rumah dida.. bila tgk gambar2 di sekitar masjidil haram tu...teringat pulak waktu mengerjakan haji tahun 1994. Terlalu banyak perubahan di situ. Entah bila Allah akan hantar lagi ke situ!
Memang banyak perkara yang boleh diambil iktibar di sana!

singamaraja said...

Singamaraja menziarahi anda

ieyla said...

Salam...sungguh tersentuh hati membaca kisah nenek tue,walaupun dalam keadaan yg tidak berdaya tp Allah taala permudahkan segalanya disitu...

Dida... said...

Salam Kak Nik..

Mcm mana ekspo jualan hari minggu lepas?? tentu seronok berdepan dengan pelbagai kerenah org ramai...

Saya tunggu juga N3 terbaru dari kak Nik.. tp sy faham.. jadual Kak Nik padat.. T.Kasih coz sudi baca N3 saya kali ni..

Dida... said...

Singamaraja..

Terima kasih krn sudi menjenguk ke sini... kedatangan anda dialu2kan... InsyaAllah.. kunjung balas akan menyusul di blog anda tak lama lagi..

Dida... said...

K. Ieyla...

Mcmana keadaan abg JMD? harap dia pulih seperti biasa... lama la dia dpt MC kan... sabar ye kak.. berdoa moga kesulitan akak kini dibalas dgn kebaikan diakhirat kelak & moga abg JMD cepat sembuh...

Terima kasih di atas comment akak di sini... :)

zai said...

bertuahnya adik krn muda2 lagi dah dijemput kesana menjadi tetamu Allah, sedih sgt2 terkenangkan nasib akak yg masih tidak mendapat seruannya..sedangkan itulah impian terbesar yg masih x terlaksana hingga kini..moga2 niat akak akan ttp termakbul satu hari nanti..Amin !!

LotsOfLove-Pearls said...

Thank you very much ok..
LOL sedang menanti sharing daripada kwn2 LOL utk dikongsikan dlm blog..

Harap terus sabar..
hehe..

Salam dari sahabatmu yang baik hati untuk sahabatku yang cute..

Cheers!

Dida... said...

Hi darling LoL..

saya dah bg pendapat saya utk persoalan yg serius & berat iteww..

Saya mnunggu kisah2 menarik lagi sepanjang training LoL yg lepas..

Sabar menunggu..

hehe..

Dida... said...

Kak Zai..

Setiap hambanya telah ditetapkan perjalanan hidupnya samada cepat atau lambat sesuatu peluang itu. Tugas manusia adalah untuk terus berusaha & berdoa untuk mencapai ke arah itu..

Moga impian Kak Zai terlaksana.. Terima kasih kerana sudi berkunjung...

LotsOfLove-Pearls said...

Sahabatku..
Terima kasih atas kesabaranmu..
Saya hargai..
dan terima kasih atas pendapat itu ya.
LOL sentiasa menghargai teman2nya..

Cheers!