Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

7.27.2009

Ke Mana Menghilang? Bulan yg di nanti..

Salam! Kaifahalukum? Qais? Toyyib? Alhamdulillah...

Terasa spt lama benar tak update blog & jalan2 di blog sahabat2.... walhal baru je masuk 5 hari saya tidak ada di talian... ke mana menghilangnya tu?? kepada sahabat2 yg tertanya2 especially sahabat ku R**H* a.k.a LotsofLove yg telah membuat n3 khas utk mencari saya di blog nya... so touching.. ada juga sahabat maya yg sudi merindui ngomelan saya di sini :) Buat pengetahuan semua.. dia adalah seorang sahabat non-muslim saya yang amat prihatin dan sungguh memahami keadaan kawan2 di sekelilingnya termasuklah saya... Terima kasih banyak2 kerana sudi menghulurkan persahabatan dengan saya.... & juga kepada semua sahabat2 maya saya yg lain... You're appreciated!

Wahai sahabat2ku... sebelum saya meneruskan bicara maya ini... terlebih dahulu saya ingin meminta maaf kerana menyepi tanpa meninggalkan pesan terlebih dulu... lepas ni.. kalau saya nak kemana2 @ ada urusan lain... saya akan update di TWITTER saya (di sidebar) so... sahabat2 akan ketahui update ttg aktiviti ringkas saya di TWITTER tersebut... errrrr... nak tahu ke ke mana saya menghilang?


Ok... sebenarnya jadual saya agak padat sejak kebelakangan ini... amboi... mcm org bekerja pulak.. padahal 'Robbatu Baitin' je... :) minggu lepas saya memenuhi undangan jamuan makan oleh seorang teman di Yanbu... Kak Mar dan keluarga... Terima kasih Kak Mar! Selepas itu.. saya dan hubby saya bercuti ke Madinah.... mcm biasa kalau dah pergi bercuti.. badan pun letih dan mood utk berblogging pun hilang... & semalam.. saya ada kelas bahasa Arab.. jd ada persediaan sikit yg harus dibuat utk kelas tu.. jadi tak sempat juga nak buka blog.... dan hari selebihnya.. masalah yg rasanya tak akan selesai selagi hubby saya tak tukar service provider.. dan selagi tu la masalah ni takkan hilang... masalah apa lagi.... masalah internet le... Saya harap, lepas2 ni.. kalau saya menghilang lagi utk beberapa hari, jgn la risau k.... Jika Allah lindungi saya dan suami... InsyaAllah, tak akan ada perkara yg buruk menimpa.... dan sekiranya.. kalau lebih dari sebulan saya tak update.......... maknanya.......... Wallahua'lam.... saya hanya mampu berserah je pada Allah SWT....

Baiklah setakat itu sahaja update mengenai diri saya yg telah menghilang sekejap....

======+++++=======

Dengan izin Allah, RizHad akan menyelitkan sedikit tazkirah utk panduan & renungan kita bersama... Bersempena bulan Syaaban yg mulia ini.... mari lah kita sama2 menambah pahala kita dgn mengerjakan puasa sunat & solat2 sunat seperti yang telah Baginda Rasulullah SAW amalkan ketika hayat Baginda SAW masih ada.. beruntunglah mukminin & mukminat yg sentiasa berlumba2 utk mengerjakan Sunnah Rasulullah ini kerana dengan izin Allah pasti ada ganjaran pahala bagi sesiapa yg sentiasa bermuhasabah dan mensucikan diri & hatinya dengan amal ibadat....

Di bawah adalah beberapa hadith berkenaan bulan Syaaban yg boleh kita jadikan panduan...

Daripada Usamah Bin Zaid:-

“Wahai Rasulullah, sesungguhnya aku melihat engkau banyak melakukan ibadat puasa di dalam suatu bulan dan tidak pernah engkau melakukan puasa sebanyak itu di bulan yang lain. Rasulullah bersabda: Bulan apakah (yang engkau maksudkan)? Aku berkata: Syaaban. Rasulullah bersabda lagi: Syaaban merupakan bulan yang terletak di antara Rejab dan Ramadan serta sering dilupakan oleh manusia. Pada bulan ini diangkat suratan amalan seseorang hamba. Maka aku amat menyukai amalanku diangkat dalam keadaan aku berpuasa”.

Daripada Aishah r.a katanya:

"Saya tidak melihat Rasulullah menyempurnakan puasa sebulan kecuali Ramadhan. Saya tidak melihat beliau berpuasa (sunnah) lebih banyak daripada puasa di bulan Sya’ban adalah Rasulullah berpuasa padanya melainkan sedikit (tidak berpuasa) bahkan (pernah) berpuasa kesemua hari" (H.R Bukhari & Muslim)

Daripada Saidina Ali Karamallu Wajhah bhw Rasulullah bersabda:-

“Apabila tiba malam Nisfu Syaaban, hendaklah kamu mendirikan (solat sunat) pada malam harinya dan berpuasa pada siang harinya. Sesungguhnya rahmat Allah S.W.T. akan turun ke langit dunia pada malam tersebut dan Allah akan berfirman : Tidak adakah seseorang memohon keampunan semoga Aku mengampuninya? Tidak adakah seseorang memohon rezeki semoga Aku memberikan rezeki kepadanya? Tidak adakah seseorang yang ditimpa bala semoga Aku menghindarkan bala itu daripadanya? Sedemikianlah perkara-perkara lain sehingga terbit waktu fajar”.


"اللَّهُمَّ بَارِكْ لَنَا فِى رَجَبَ وَشَعْبَانَ وَبَلِّغْنَا رَمَضَان "


Ya Allah Ya Tuhan Kami... berkatilah kami di dalam bulan Rejab dan Syaaban.. serta panjangkanlah umur kami sehingga menjelang bulan Ramadhan....

Sekian dulu n3 utk kali ini.... InsyaAllah saya akan berjalan2 di blog2 sahabat2 utk membaca entry2 yg saya sudah tertinggal....sesungguhnya hati dan minda seorang muslim sentiasa dahagakan ilmu dan nasihat serta pengajaran buat penunjuk ke arah jalan yg benar lagi diredhai Allah SWT.....

Wassalam.


37 comments:

idasm said...

biasalah dida.. kdg2 bila sibuk kita x sempat nak update. tp akak pun kagun dengan sahabat dida, LOL tu. dia begitu memahami dan sentiasa cuba utk mengerti.
selamat menyambut ramadhan al-mubarakkan dida. tak sabar nak berterawih kan...
take care..........

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

yislami ala hazihi tazkirah.. mufidah lana :D (klu slh betulkan Dida.. hehe)

best nyer Dida di sana.. doakan ana dpt juga ke sana b4 pulang ke Malaysia nnt.. nnt boleh la lawat Dida :D boleh ke??

Razak said...

Salam...alhamdulillah toyyib...

Hendaknya kita beribadat setiap masa bukan menunggu bulan-bulan tertentu, laksanakan amal ibadat sebanyak mungkin menurut kemampuan pada setiap masa dan ketika hinggalah ke akhir hayat, antaranya solat lima waktu secara berjemaah, bersolat sunat dan melakukan solat tahajud, berpuasa sunat, membaca al-Quran, beristighfar kepada Allah (SWT), bertasbih, bertahlil, bertakbir dan membaca pelbagai doa dan zikir yang ma’thur.

Moga ada manfaatnya

ummumishkah said...

best nyer cuti! bila lah blh sampai lagi kat sana ni... hrp2 ada rezeki kami sefamily lah nanti... blh jumpa dida kan?
Terima kasih atas ingatan.. saya suka bila hadith di tulis secara penuh dgn sanad dan matan... :)

LotsOfLove-Pearls said...

Salam Sahabat..
Yeaaaaaaaaaaah..
Welcome back ok. Huhu..
Ader nama LotsOfLove di atas sana. Hehe..
Terus tersentuh hati ni.
Kahkah..

Mestilah rindu kan..?
Kalau sehari 2 tak per ar. rasa mcm lama sangat plak.
ngeeee..

Thanks for all ya sharin for today ok.

You take care ya.

zai said...

Salam Dida,
Kak Zai doakan semoga senantiasa sihat dan ceria selalu..kalau sakit tu jangan lupa rajin2lah makan ubat yer..

kak zai pun mcm Dida juga masalah internet kat umah selalu problem..sometimes no coverage..terpaksalah berhibernate 2,3 hari..nasib masih ada aktiviti padat kat umah kalau tak mesti boring juga..

criestz said...

laa kamo la bulan tu ye akak..
ok.. cute je bulan nie =)

Arianni said...

Salam Dida..
Terima kasih atas hadith2 utk kita jadikan rujukan dan panduan.. amat berguna sekali.. moga kita sama2 cuba meningkatkan amal ibadat kita dgn penuh keikhlasan, ketaatan dan ketakwaan..

cun09 said...

salam syaaban ;)
tq tazkirah utk bulan syaaban...terasa laa juga coz "umah" dida "sunyi" jeerr...moga "tenet" cepat "sembuh"

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam dida.. welcome back..miss u. hheheh.
psstt...akak baru tahu LoL non-muslim..sbb tak terbaca sblm nih..bangga dgnnya!

Mahmood said...

Your blog is very nice. The images are very beautiful. God is Great. Best wishes.

http://www.thedynamicnature.com

atie said...

Salam Dida,
Patutlah lama tak tinggal kata2 kat akak punya blog sibuk rupanya...
Takpe le semoga sentiasa berbahagia..
Tq atas taskirah yang di paparkan.

Dida... said...

Wslm Kak Ida..

Sibuk mmg membuat kita x menang tangan utk membuat sesuatu... jd yg mana lebih penting diprioritykan....
kekadang bukan krn sibuk je... tp disebabkan kesihatan, keadaan & line internet yg problem jd kan ia satu halangan utk berblog....

Ya.. dia sungguh istimewa.. sahabat maya yg paling mengerti dan baik hati...

Terima kasih di atas ucapan itu... :) akak pun sama... selamat menjalani ibadah di bln ini dan bulan Ramadhan nanti....

Dida... said...

Norul..

Saya pn x faham dan x tahu betul ke tidak ayat tu.... :) InsyaAllah saya akan doakan semua sahabat2 saya akan berpeluang pergi ke sana... kalau ada peluang apa salahnya kita jumpa... its my pleasure... :)

Dida... said...

Wslm Razak...

Saya setuju benar dgn pendapat saudara... mmg setiap masa kita kena sentiasa beribadah kepada Allah dgn istiqamah.... sesungguhnya bulan Syaaban adalah bulan dimana umat Islam dianjurkan utk byk berpuasa & solat sunat bg latihan utk menyambut bulan Ramadhan spt mana yg dilakukan oleh Nabi junjungan kita....

Terima kasih di atas pandangan yg jujur ini...

Dida... said...

UmmuMishkah..

InsyaAllah, ada rezeki sampai lah nanti akak & keluarga di sini... saya berharap semua keluarga & sahabat2 saya berpeluang utk menjejakkan kaki ke Masjid Nabawi & MasjidilHaram...

Nak jumpa saya ke? InsyaAllah kalau diizinkan Allah.. saya juga teringin nak jumpa akak dan anak2 akak yg comel2 tu... :)

Dida... said...

LoL...

Yes.. I'm back... harap sudah terubat rindu.. hehe...

Next time if LoL nmpk lama saya tak update or dtg ke blog LoL.. LoL tgk dkt Twitter saya k... kat sana nnti saya akan update kalau saya out of town.... itupun kalau internet line ada utk saya update... tp. u don't worry so much k.. just pray that nothing will happen to me and everthing will be just fine....

Terharu sgt2 bila LoL buat n3 mcm tu.. segan pun ada gak... merah dah pp ni bila baca.. but seriously, you make me smile n happy... anyway terima kasih krn sudi cari saya.. walaupun mghilang tak la lama mana...

U also take care ok...

Dida... said...

Kak Zai..

Terima kasih kak... ohh.. masalah kita sama ye... tp saya nmpak akak selalu je ada cerita2 terbaru dan panas dkt blog akak.... kira blog akak penuh dgn cerita2 pengajaran dan info yg menginsafkan diri saya...

Terima kasih kak.. terus kan menyajikan cerita2 yg menarik ok.. I will always support u... :)

Dida... said...

criestz..

Bukan saya la dik... bulan Syaaban bulan yg mulia...

Teringat dulu2 akak ckp dkt husband masa akak berpisah dgn dia 6 bln... akak ckp dgn dia.. "kalau tgk bulan.. ingat saya ok..." :)

Dida... said...

Wslm Ariani,

Sama2... terima kasih krn sudi baca & hayati hadith2 nabi tersebut... Ya.. mmg itulah tujuan saya berkongsi maklumat di sini.. utk kita renungi dan amalkan apa yg baik dan mendatangkan pahala bg bekalan kita di akhira nanti... InsyaAllah, moga kita istiqomah...

Dida... said...

Cun09,

Selamat menyambut bulan Syaaban kembali... :) ye ke terasa... minta maaf sekali lagi ok...

Bukan mudah juga utk kita maintain kan blog ni ya... dah mcm jd tanggungjawab utk kita berkongsi sesuatu yg berguna di arena blog ini... moga kita tidak kekeringan idea & punya waktu utk bersilaturrahim di sini.... InsyaAllah, jika diberi kesempatan oleh Allah dan penyakit Malas tidak menular ke dalam diri saya.. selagi itu saya akan berblog & berkongsi2 pendapat di blog kawan2...

Terima kasih di atas sokongan Liza selama ini... :

Dida... said...

Wslm Kak Nik..

Miss u too n all my friends too.. :)
Terima kasih kak...

Ya, saya pun bangga dengannya dan gembira dpt kenal dgn sahabat sptnya... sila2 lah berkenalan dgn dia.. pasti tidak akan mengecewakan... :)

Dida... said...

Mahmood,

Thank you for the compliment.. and for visiting and leaving a comment in my blog... will visit your site soon.

Dida... said...

Kak Atie...

Betul ke dah lama kak? ish.. rasa bersalah pulak... tak smpai seminggu menyepi pun dh kira lama kan.... tu la... InsyaAllah kak, saya akan selalu2 singgah di blog akak nanti..

Harap Maaf ok..

ASYIQ said...

Akak pun perasan juga Dida tak update n3 baru.....tapi tak sempat la nak bertanya khabar sbb akak pun mcm tu juga...hujung minggu hilang sekejap di alam maya...hihi.

Apapun, kekalutan hujung thn ni semakin ketara. kerja bertimbun2 yg belum selesai...huhu.

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Dida..
Hehe..
Of course terubat rindu. Coz u dh kembali pulang. Hari tu ader nengok twitter Dida tapi xde perubahan atau apa2 update. Tu yang 'terheran' beberapa hari tue. Huhu..

Me owez pray for ya friend. Moga segalanya dipermudahkan. Dalam minggu ni mayb LOL banyak autopublish coz not feelin well. LOL dah tinggalkan pesanan kat sidebar. Dan kalau LOL tak melawat Dida, meanin tht me on leave or keadaan kurang baik ok. But don worry. Me juz need rest. After rest thn evrytin runnin well. Hopefully.

You take care ok.
Rest!

Dida... said...

Kak Asyiq...

Haaa.... terima kasih krn prihatin :)
hujung minggu dkt sini setiap Khamis dan Jumaat... kalau org di Malaysia masih bekerja di pejabat... kami pula pergi bercuti.. kami balik cuti.. org Malaysia plak bercuti...

Saya faham keadaan akak sbg guru... mmg dah dekat akhir2 tahun ni mmg sibuk.. mana nak abiskan syllabus lagi... nak prepare utk exam paper lagi....

Tp saya tahu akak can manage ur time well... bersabar je lah kak ya...

Dida... said...

LoL dearie...

LoL tak sihat ke? jgn kerja lebih masa sangat ok.. you need more rest... lagi satu, jgn lupa pegi klinik cepat n dptkan ubat.. hope not serious.

Mmg hari tu saya nk update TWITTER saya sblum pegi bercuti.. kebetulan internet line was no coverage on that day... so, tak boleh buat apa la... saya dah agak dah.. mesti ada org tertanya2... termasuk la LoL...

u make me worry la dear when I heard that u'r not feeling well... hope u will get well soon...

atie said...

Salam Dida,
Akak ada komen sikit di blog akak pasal puasa ganti nie kalau dida ada kesempatan beri sikit taskirah pasal puasa ganti nie untuk tatapan semua.. kalau akak nie hadis tu tak dapat la nak keluarkan.

ieyla said...

Salam....:)

DaliaLiyana said...

salam
khaifa haluki?
maas salamah ..ilal liqoq..
hehhee..tu je pun dalia tau..
salam perkenalan..

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Sweet Dida,

"u make me worry la dear when I heard that u'r not feeling well... hope u will get well soon..."

LOL nak sembuh ar. xnak beri Dida and friends risau..

Thanks for the concern ok..
So much touchin..
im gettin well odi.

Thanks care.

Love ya!

Dida... said...

Wslm Kak Atie..

saya dah buat n3 khas utk permintaan akak... dah baca e-mail belum? kalau ada jalan penyelesaiannya.. bagitahulah saya nanti ok...

Terima kasih kak..

Dida... said...

Ieyla...

Waalaikumsalam... singgah sekejap je ke? bz la tu... :) bila nak update blog?

Dida... said...

DaliaLiyana...

Waalaikumsalam...
Bikhair Alhamdulillah...

saya pun baru je belajar.. x mahir lagi... Terima kasih ya kerana sudi singgah di blog saya... InsyaAllah.. kunjung balas akan menyusul tak lama lagi... :)

Dida... said...

Hello my sweetie LoL...

Dah sihat ke? bagus.. bagus.. bagus...

Senang sikit hati saya dengar.....

"Senangnya dlm hati.. jika LoL dah sihat kembali" lalalalalalala...

ceria2 selalu ok...

LotsOfLove-Pearls said...

ya.. doin well and bertambah ceria..
huhu..
n3 baru Dida saya akan baca nnt ok...
kalu n3 seperti ini memerlukan masa yg 'chanteQ' utk membaca dan menghayati.

will comment later ok.

u take care and terus senang dlm hati..
smile and u'll free.... :)