Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

7.04.2009

Pabila Ia di Depan Mata...


Pabila Ia di depan mata...

Bersinarlah mutiara.. Berkacalah pandangan... Bergenanglah kelopak penglihatan... terpukau dek keindahan

Pabila Ia di depan mata...
Kedengaran suara memuji kebesaranNya... Bergema di kalbu... menusuk di jiwa... tanda syukur tidak terkira...

Pabila Ia di depan mata...
Hati gembira bagai berdepan Sang Pencipta... Gembira menyaksikan tanda kebesaran Al-Khalik yg Maha Bijaksana..

Pabila Ia di depan mata..
tak putus2 doa & harapan si hamba meraih pengampunan & belas kasihanNya.. Agar ibadah diterima menjadi hamba terpilih di antara seluruh pengkagumNya...

Moga... Pabila Ia sudah di depan mata...

akan diberi peluang lagi utk terus menjadi pengunjungnya.... tanpa jemu & tanpa banyak bicara... Memang di situlah destinasi yang paling mulia....

Subhanallah... Maha Suci Allah...


Masjidil Haram, Makkah Al-Mukarramah
Date visited: 25-26 June 09




======++++++++++======

Ringkasan cerita mengenai percutian singkat kami...

2 hr 1 mlm di Mekah.... bertolak dr rumah pukul 10.30mlm... smpai miqat di Juhfah utk solat sunat Umrah dan berniat Umrah spt biasa... dan smpai di Masjidilharam lebih kurang pukul 2.30pg.... ingatkan kalau buat umrah sebelum subuh tak ramai orang... tp.. MasyaAllah... lg ramai la pulak.... tp kali ni.. kenapa tak nampak ramai Jemaah Malaysia yek? Jemaah dari Iran paling ramai.... pusing kiri, kanan, depan, belakang.. nmpak org dia je... Selesai Umrah lebih kurang pukul 4.30pg.... selesai solat Subuh berjemaah.. kami pi cari hotel.... nasib baik ada hotel murah & dekat dgn masjid... dlm lebih kurang 140 riyal je... Alhamdulillah...

Tentang cuaca.. memang tak dinafikan sekarang mmg agak panas di Mekah... hampir mencecah 41-42 degree.. kadang2 mulut terlepas cakap jugak.. mengeluh... aduh... panasnya...perit rasa kulit muka... hubby saya tegur.. dia kata jgn mengeluh.. nnti dekat padang Mahsyar... matahari sejengkal je dari kepala kita... huish.. tak dapat nak dibayangkan mcm mana la panasnya nanti... cepat2 saya beristighfar...

Keesokannya, kami pulang selepas selesai solat Jumaat & Tawaf Wida'.... smpai rumah sebelum maghrib... Alhamdulillah...

Ok.. selesai cite bab percutian kami... Ni nak cite pasal tag pulak ...sebenarnya saya terima berapa tag dari rakan2 blogger saya.... demi utk menjaga ukhwah yg baru dibina... saya dgn senang hatinya membuat tag ini.. semoga beliau bergembira.... dkt bwh ni saya settlekan dulu tag yg saya dpt dari Liza (cun09)... soalan2 yg agak peribadi.. tp still boleh di share di sini.... terima kasih Liza kerana sudi menjadi peneman bicara saya di sini...


nama-nama timangan anda>> Dida @ Ida @ Along anda seorang yang>> No comment... yg pasti org2 yg terdekat dgn kita adalah cermin yg terbaik utk mengenali siapa sebenarnya diri kita... so, do not judge book by its cover k... insan teristimewa?? describe apa yang membuatkan dia istimewa di mata anda >> My Family n My Husband... {{ Mereka adalah tempat saya menumpang kasih di kala susah & senang... I love them very much!}} lagu-lagu kesukaan anda>> Semua nasyid yg tidak melalaikan... makanan kesukaan anda>> yang halal... yang sedap... yang berkhasiat... warna kesukaan anda>> Emm.. ntah ek.. tgk keadaan.... tp skrang suka warna HIJAU.... sbb dkt Saudi kurang pokok.. jd perlukan warna Hijau utk segarkan mata... sikap yang membuatkan anda stress>> Semua sikap2 yg mazmumah mmg menstresskan.... Oh ya.. sikap pengotor boleh menambahkan stress... 3 benda yang mesti ada dalam beg anda>> * duit * camera * passport kali terakhir anda menangis dan kenapa>> minggu lepas.. sebab tak tahan sakit..... tag 6 rakan anda.. err.. yg ni nak mengelat boleh tak... saya pass je la pd sape2 yg nak buat... ok... jgn marah.. sayang Liza...

Tag yg lain2 tu.... tunggu la sikit hari lg, mgkin 2-3 minggu or mgkin makan bulan... tgk keadaan cuaca jugak hehe.. kelajuan internet rumah saya ni sekejap OK, sekejap KO... pcya tak n3 yg ni makan masa dkt 3-4 jam baru boleh siap... ish ish ish.. so harap bersabar lah ye... saya pun tgh sabar melayan line internet ni... huhu.. (-_-)

Ok... sekian dulu cerita di RizHad....

44 comments:

inc3 said...

salam,

dida pkai intnet 3G ke?mobily ke al-jawal?chewah..tny org lak.skang sy dh dok rc (terpromot plak..kes3x)try pkai 3G al-jawal.ok la line nye.mase dok balad gune mobily,slalu sgkut2.ni br 2ari gune al-jawal.stakat ni pueh ati la.

ape pun sabar je la bile itnet slow yg amat.berpinar biji mata nunggu.huhu..

Razak said...

Berjalan, di titian kodrat, (apa yang harus kita katakan), jika berharap, Dia menentukan ~Farid~

Seronoknya bercuti di tanah haram

ummumishkah said...

wha a lovely vacation sis! really miss makkah and madinah..

zai said...

Salam Dida,
Menitis airmata ini membaca entri ini sbb terlalu terharu melihat kesempatan dan peluang yg diberikan oleh Allah utk Dida dan suami dpt melawat bumi Mekah dan beribadat disana..akak masih belum berkesempatan tetapi tetap mendoakan moga2 satu hari nanti termakbul jua hasrat itu sbb itu menghantar semua anak2 ke Maahad Tahfiz, moga2 ada yg berjaya meneruskan pelajaran dan menetap dibumi Allah dan bolehle akak ikut terus menetap disana klu boleh nak berkunjung tiap2 hari dan meninggal kat sana...Amin

Yatie said...

salam ,

ape khabar dida....dah sihatkan?
tu lar g jalan-jalan tak ajak yatie.....kan dah sakit hari tu...hi...hi....

Gurau ajer tau....

Wassalam....

miss emyliza said...

allah hu akbar...

Arianni said...

salam dida..
Seronok kan berada di Mekah..kita tidak akan sedar masa yg berlalu..terasa singkat krn masa kita byk dihabiskan dgn beribadat..menggunakan kesempatan yg ada sebaik mungkin..harap dpt kesana lagi..InsyaAllah

MAR said...

salam tuk adikku

sory banyak2 coz kak mar tak tahu yang dida tak sihat.sekarang macammana rasa dah ok ke...???

karbala ya husein said...

salam KAK DIDA...

percayalah disebalik ka'bah di bahagian Hijir IsmAIL telah keluar 'ali bin abi thalib dan disitu dahulunya ada kesan rekahan tetapi kerajaan saudi dan sebelumnya muayyiah telah menghilangkan kesan rekahan itu agar tiada umat islam memuji sayyidi 'Ali.

PERCAYALAH OH UMAT MUHAMMAD,
BAHAWA TELAH DATANG SEORANG WASHI,
YANG LAHIR DALAM TEMPAT YANG SUCI,
DIALAH 'ALI MENANTU NABI.

salawat

Dida... said...

Linda...

Waah.. dah pindah RC ye.. dkt area mana tu? duduk dgn Fida ke? bila nak buat house warming? kikiki... ohh.. 3G Al-Jawal ke? saya skrg guna kabel la... sbnrnya mmg ok pun.. tp seminggu dua ni dia buat perangai lak..

Mgkin nak kena tunggu pindah rumah baru gak kot.. baru boleh guna 3G Al-Jawal... tunggu bln 10 nnti saya pindah..

Dida... said...

Razak..

Err.. tu skrip filem ke novel? tak berapa faham la maksudnya...

Jom la bercuti ke sini buat Umrah... tak pun.. buat haji tahun ni... memang best..

Dida... said...

Ummumishkah..

Yup.. terima kasih.. mmg percutian yg sungguh bermakna dari lain2 destinasi... hubby sy ckp.. kalau dah dkt sini... kita target bercuti di Mekah n Madinah je.... tempat2 lain tu x pergi pun takpe...

tak kisah lah.. saya terima je..

Dida... said...

Kak Zai..

Kuat betul azam akak ya.. Mudah2han Allah mendengar hasrat akak itu dan memakbulkannya... bagus la akak hantar anak2 akak belajar dkt Maahad Tahfiz.. kalau ada yg hafiz Al-Quran.. beruntung akak... sejuk perut ibu mengandung... kalau saya ada anak pun.. InsyaAllah.. itulah yg akan saya terapkan... moga anak2 generasi muda akan datang membangun menegakkan syiar Islam..

Dida... said...

Yatie..

Wslm... tu la... kalau Yatie duduk sebelah rumah saya je.. nak jugak ajak Yatie sama2 gi Mekah..... hehe... Alhamdulillah.. saya dah sihat sepenuhnya... Terima kasih..

Dida... said...

Miss Emyliza...

Allah Maha Besar... yg menentukan segalanya... dia lah yang Maha Agung lagi Maha Berkuasa...

Terima kasih kerana sudi singgah ke sini... Will visit ur blog soon... :)

Dida... said...

Arianni...

Alhamdulillah.. mmg seronok... betul ckp Arianni tu.. takkan sedar masa berlalu... tup2 dah nak balik dah.. singkat betul masa.. tp nak buat mcmana... dah hubby saya cuti tak lama... tp syukurlah.. dpt juga sy melepaskan rindu pd Kaabah...

Mari la datang lagi ke sini.. kalau ada peluang.. boleh kita jumpa... :)

Dida... said...

Kak Mar...

Its ok Kak Mar... takde apa yg perlu dirisaukan... kite dah sembuh dah.... Alhamdulillah...

Terima kasih atas keprihatinan kak Mar..

Dida... said...

Karbala

Ermm.. tak tau nak komen.. nak kena cari maklumat dulu.... Kamu penyokong Syiah ke? Jgn marah kalau saya bertanya....

Berpeganglah kepada Al-Quran & Sunnah nabi nescaya tidak akan tersesat dunia & akhirat..

“Barangsiapa datang kepada kalian sedang urusan kalian dipimpin oleh seorang imam dan orang itu ingin memecah belah jamaah kaum muslimin maka bunuhlah dia”(HR.Muslim)

ASE1 said...

salam dida ,

hati ini bagai ditarik2 utk ke sana . InsyaAllah akan ke sana jika diizinkan dlm masa terdekat. Doakan ya ...

cun09 said...

salam...
ALHAMDULILLAH Dida dah sembuh...
tq sudi "menjawab" tag...
seronoknyerr dpt buat umrah...
teringat masa liza kat sana 5 ramadhan - 4 syawal 2004, tanpa famili...antara tak dpt dilupakan, suasana waktu berbuka...SUBHANAALLAH

LotsOfLove-Pearls said...

Salam wahai sahabatku yang manis..
bagaimana perkhabaranmu?
moga sihat selalu ok..

Rindu Dida..
take care ok..

chimera said...

Bercuti ke tanah suci... bestnya.

ni pun tgh nak cukupkan duit nak pergi umrah ni... moga ada rezeki saya utk ke sana...

Pengasas said...

Salam Dida,
Tahniah kerana menjadi tetamu Allah.

miss GAZA said...

teruja lagi tengok Makkah!
jelesnya sama kakak..
=)

Dida... said...

ASE1..

Wahh.. dlm masa terdekat... InsyaAllah.. sampai lah tu nanti... saya doakan semua kawan2 saya akan smpai ke sini... Aminnnn..

Dida... said...

Liza...

Alhamdulillah.. berkat doa kawan2.. terima kasih... ohhh.. lama dah tu... saya pegi 1st time thn 2006.. bila nak pegi lagi?

Mmg time ramadhan la paling meriah... sbb org berebut pahala terawikh dkt masjidilharam... InsyaAllah, kalau panjang umur... saya nak rasa terawikh dan berbuka di sana... pasti meriah & seronok... tp org kata hotel akan mahal 3-4x ganda... tak tau la tu mcm mana.. kot2 pegi balik hari je nanti....

Dida... said...

LoL yg kurindui jua...

Saya dah beransur sihat.. ke mana menghilang... LoL takde.. kecoh kejap dunia blog nih... ramai sgt yg prihatin kan LoL..

Jgn buat mcm tu lagi ok... kesian la dkt kawan2 yg tercari2 LoL sana sini... bak kata diaorang.. tanpa LoL.. sepi dunia blogger mereka.. termasuk la saya... :)

Dida... said...

Chimera..

Alhamdulillah... mmg best tak terkata.... bagus la kalau ada niat mcm tu.. moga rezeki kamu murah dan hajat kamu dimakbulkanAllah...

Terima kasih krn sudi berkunjung ke blog yg tak seberapa nih... dan tinggal komen di sini...

Dida... said...

Prof...

Terima kasih.... inilah percutian paling bermakna buat saya... walaupun warga2 Yanbu mmg sering berkunjung ke sini.. tp bg saya, ia tetap menjadi kenangan manis.. moga kami diberi peluang seberapa banyak yg boleh sebelum suami2 kami semua habis kontrak bekerja di sini....

Dida... said...

Adikkk...

wah wah wah.. bz betul adik akak sorang nih.... kata nak email address? I have something 4 u.... tp tunggu akak balik Malaysia la.. mgkin raya kot.. nnti akak post dr Malaysia..

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam dida..
lama sungguh tak jenguk ke sini, sejak balik dari KB menghadiri seminar, betol2 takde mood nak menulis. Ada hutang n3 yang masih belum selesai..tp tak tertulis2.
mmg tak dapat dinafikan, sesiapa saja pertama kali terpandang kaabah, pasti air mata akan menitis. tak tergambar perasaan dan tak terucap dengan perkataan kan?? akak cuma sempat sekali buat haji tahun 94.. semoga Allah memberikan rezeki untuk ke sana lagi!.

Dida... said...

Salam Kak Nik...

Terima kasih krn masih ingatkan blog saya yg x seberapa ni... tu la.. sy tgk blog akak lama betul x berupdate.. rupanya akak baru balik seminar... no wonder la... mesti penat & sarat fikiran tu dgn bahan2 ilmiah kan? takpe kak.. take ur time...

betul la kak.. bukan kali pertama je... setiap kali memandang pasti hati akan jadi sayu je... InsyaAllah kak.. kita sama2 doa moga akak dimurahkan rezeki utk kembali lagi ke kota suci Makkah bersama keluarga....

atie said...

salam dida,
rupanya dah dua hari akak tak jenguk blog dida nie ada info baru rupanya..
seronoknya dapat ke mekah teringgin sungguh nak ke sana tp masih belum mengizinkan.....
sibuk sikit kebelakangan nie tu yang tak duduk dpn komputer,,,
salam

ieyla said...

Salam...hati ini benar2 tertarik untuk ke sana..... tapi apakan daya ilmu di dada nie belum cukup sempurna untuk melangkah kaki kesitu....

Dida... said...

Wslm Kak Atie...

Takpe.. utamakan dulu mana yg penting... blog penting jugak...tp ada yg lebih penting... Moga akak berbahagia selalu...

InsyaAllah.. ada rezeki akak nak ke sana nanti...

Dida... said...

Ieyla...

Ieyla.. yg penting kita berusaha utk minta perkara yg baik2 utk kita walaupun kita belum bersedia... InsyaAllah.. walaupun kita sangka kita belum bersedia... tp bila Allah kata kita akan pergi... tanpa disangka2.. rezeki kita utk pergi dtg lebih awal dr yg disangka...

Ummi Wafa (UW) said...

salam...
wah sonoknyer dapat bercuti kat Mekah, off hr tuu pun ingat nak g Mekah jugak...ermmm kalau tak bleh kita konvoi sama2...alih2 kami ke Madinah...nati bleh laa kita g ke Tanah Haram sesama yer....off day cik abe kita kan sama..hihihi sonok sket ada kwn...windunya kat baitulLah

pu3 balqis said...

seronoknya tgk akak...
msti bestkan..
erm.. pu3 bila la yer...

sabaq banyak yer ngn tenet tuh..
yang penting keep on posting..!
:D

Dida... said...

Wslm Zura...

Ha'ah la.. tak tpikir plak nak ajak... sbb tak teringat yg cuti2 husband kita sama... InsyaAllah... lain kali deh...

Dida... said...

Pu3..

Memang best sesangat... tak tergmbar perasaannya... InsyaAllah.. ada rezeki Pu3 ke sini... nanti kan Pu3 nak further study kat Mesir.. dah dekat dah tu...

Tu la.. line internet ni buat hal pulak... kena banyak sabar la ni..

LotsOfLove-Pearls said...

Uwaaaaaaaaaaaaaaaaaa.....

sedihnya baca....

isk..
isk..

Janji xbuat lagi...... :(

Dida... said...

Sahabatku sayang..

apa yg sedihnya... rasanya tak ada cite sedih pon kat sini.. hehehe..

LotsOfLove-Pearls said...

Ini yg menyedihkan LOL:

"LoL yg kurindui jua...

Saya dah beransur sihat.. ke mana menghilang... LoL takde.. kecoh kejap dunia blog nih... ramai sgt yg prihatin kan LoL..

Jgn buat mcm tu lagi ok... kesian la dkt kawan2 yg tercari2 LoL sana sini... bak kata diaorang.. tanpa LoL.. sepi dunia blogger mereka.. termasuk la saya... :)"

**Rasa bersalah sangat...
secara peribadi, LOL mohon maaf..

Dida... said...

Oohh..

ayat ni rupanya... saya hampir lupa... haa tu la.. jgn buat lagi k... smpai 2-3 org kawan kita buat n3 khas utk mencari LoL...

Takpe.. pada saya takde apa yg perlu dimaafkan.. n LoL x perlu rasa bersalah... sometimes its happened... n it will happen again.. who knows... do not worry ok.. no big deal... yg penting, LoL sihat & selamat...