Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

7.08.2009

Man Ana??


Man Ana?


Ismi Dida. Ana min Maliziya. U'mri thalathuna sanatan. Ana Mutazauwijah walakin ma li auladun ba'dun. Jiktu ila Sa'udi ma'a zaujiallazhi ya'malu faniyyan fi syarikat Yansab. Askunu fi Radhwa thamaniyyah, Madkhal khomsa fid duril ardhi fi Yanbu As-Sana'iyyah. Ana robbatu baitin. Anal Aana Tholibatun Jadidatun Al-lughatul Arabiyyah. Adrusu Al-lughatul Arabiyyah wal Quranal karima fi baiti sodiqatii. Mudarrisati min Tunisia. Ismul mudarrisati Nurrah.

Abiy wa Ummi fi Maliziya. Abiy muallimun fil qaryati wa Ummi sohibatu bakkolatin hunaka. Li thalathatu ikhwatin asma'uhum Nabil, Shakib wa Faris. Li arba'u akhawaatin asma'uhunna, Asmahan, Naqiibah, Liina wa Najiihah. Kulluhum fi Maliziya.

Khallas....


=====+++++======

Salam Asdiqii..

Dah lama rasa tak kongsi pelajaran bahasa Arab dkt blog ni.... oklah, kali ni.... saya buat satu karangan pendek. Karangan di atas adalah serba sedikit ttg diri saya... Sebenarnya... ni macam karangan bdk darjah satu di sekolah Arab di Saudi.. mcm sekolah dkt Malaysia la.. buat karangan pendek tentang "Diri Saya". Huhh.. susah jugak nak mengarang walaupun ayat2 nak dikarang tu ayat senang.. tp disebabkan ada nahu2 (grammar) yg perlu diikuti.... tu yg jadi susah.... salah sebutan salah bunyi.. makna pun salah... payah juga ya... tp org kata.. we must think positive.. kalau kita selalu fikir susah.. ia akan jadi susah.. kalau kita fikir senang.. InsyaAllah ia akan mudah bagi kita.. tu yg saya mahu praktis kan tu... sbb skrg kelas Bahasa Arab kami dah bercampur dgn budak2 sekolah... ye lah.. sekolah di Arab skang ni kan tengah summer holiday....3 bulan pulak tu... jadi daripada duduk tak buat apa dkt rumah.. ibu2 ni bawa lah anak2 sekali join mak2nya belajar... sekali... lagi terer anak2 ni dari org dewasa da..... Al-Quran & hafazan pun begitu juga.. anak2 muda ni.. lebih advance dr kami yg dah pertengahan umur ni... Rasa tercabar sungguh... Mudah2an Allah terangkan hati kami semua untuk menerima ilmu...


Karangan dkt atas tu sbnarnya homework yg diberi oleh ustazah kpd kami... jadi saya ni saje je lah nak jdkan n3... kot2 ada tukang komen nak komen ayat2 saya ni... kita sama2 belajar la kan... dah nama pun Tholibatun jadidah (student baru) mestilah banyak yg masih kurang lagi... Jadi, sapa2 yg bertanya... saya akan jawab mengikut peringkat kefahaman saya la ya... kalau tanya lebih2 saya surrender dulu lah sbb belum mahir lagi... org kata baru nak mengenal perkataan... tp kalau ada sesiapa yg nak cuba translate karangan kat atas tu dipersilakannnnn... kalau salah saya betulkan.. kalau saya yg salah... kamu betulkan lah... kalau translation kamu betul semua... tak ada hadiah nak bagi tau... cuma pujian je lah sbb kamu berjaya kenali diri saya melalui karangan pendek ini.... :)
Next class ada test la pulak.... ustazah kami nak tengok setakat mana kami dah mengusai nahu2 yg diajar... so, kawan2 sekelas saya... jgn lupa study dehh..


Ok kita tutup kisah "Tentang Saya". Dibawah ini ada sebuah firman dari Allah SWT dan beberapa sabda Rasulullah SAW yg ingin saya kongsikan bersama....

Firman dari Allah SWT iaitu:


"Nescaya Allah akan meninggikan darjat orang-orang yang beriman diantaramu dan orang yang diberi ilmu pengetahuan beberapa darjat”. (Al-Mujaadilah:11)

Dan Rasulullah juga pernah bersabda:

"Sesiapa menjalani satu jalan untuk menuntut ilmu, nescaya Allah mudahkan baginya satu jalan menuju Syurga."

Kemudian bagi mereka2 yg mempelajari Al-Quran, Rasulullah menerangkan fadhilat & keutamaan yg didapati oleh mereka yg membaca Al-Quran dgn cara yg sebaik-baiknya:
  1. Diturunkan ke atas mereka ketenangan atau ketenteraman jiwa
  2. Mereka diliputi rahmat
  3. Mereka dilingkungi malaikat
  4. Mereka mendapat perhatian & pujian Allah atau balasan drpdNya kerana mengingatinya dgn membaca & mempelajari Al-Quran.
Sabda Rasullullah lagi:

"Sebaik-baik kamu ialah mereka yg mempelajari Al-Quran & mengajarkan kepada org lain."


Begitulah serba sedikit tentang kebaikan mempelajari ilmu.... dan kepada mereka yg masih muda & mempunyai peluang belajar di peringkat yg tinggi... jgn sia2kan peluang itu kerana tak semua orang diberi peluang yg sama... dan hargailah titik peluh ibu-bapa kita & guru2 kita yg susah payah memberikan kita ilmu daripada kita tak mengenal huruf sehingga kita berjaya ke tahap apa yg kita ada sekarang... Akhir kata....

Apa sahaja ilmu pengetahuan yg mulia yg kita amalkan secara jujur moga akan membawa manfaat kepada kita di dunia ini dan sekiranya ilmu yg kita pelajari kita kongsi dan ada kesinambungan kepada generasi yg akan datang pula..... ia akan membawa pahala kepada kita sebagai bekalan di akhirat nanti... InsyaAllah.
... Berilmu & beramal kerana Allah adalah jalan kebahagian.. Itulah yg kita cari...

35 comments:

ziQRyFiqRy said...

salam....

n3 yg menarik boleh dikongsi bersama..

tahniah kerana dpt mempelajari satu lg bahasa..

nnt klu dah expert leh la ajar kita lak ek hihihi...kita share2

pu3 balqis said...

sgt teruja baca karangn tuh...
mantap ar tuh..
;D
cepat2 wat kelas bahasa lam blog..
;)

zai said...

Salam Dida,
Entri yg mantop..sgt bagus krn Dida telah menjadi Guru Kelas Bahasa Arab pula kali ini disamping hadis2 yg begitu indah..Tentu ibu Dida sgt bangga mendapat anak spt Dida..,akak terasa ingin sekali bertemu Dida.. dan juga berdoa moga2 anakanda puteri tunggal akak akan menjadi spt Dida..moga2 one day kita dapat bertemu ya..

Brilliant Marjan said...

Salam ziarah..
bagusnyer belajar B.A...sy pn xmahir lg..

blog yg menarik ^_^

Dida... said...

Salam syikin...

Terima kasih... InsyaAllah.. jika dipermudahkan & ada peluang.... dan jika betul2 dah menguasai bahasa ni... apa salah nya...

Dida... said...

Adik Pu3...

hehe.. nak bandingkan dgn budak sekolah Ma'ahad.... jauh lagi akak ni tertinggal.. apa kata Pu3 je yg buat kelas dlm blog.. bleh akak tumpang blajar sekali...

dah ready lom nak p mesir?

Dida... said...

Wslm Kak Zai..

Ya Allah kak.. jgnlah puji2 mcm tu... saya ni insan biasa yg masih byk kekurangan.. tak layak lagi diri saya ni jadi ikutan siapa2... moga anak akak menjadi muslimah sehebat para2 da'ie yg mulia pekerti, tinggi ilmu dan hebat imannya...

InsyaAllah.. jika diizinkan Allah.. kita akan bertemu... jika x di dunia ini.. mungkin di alam sana... Terima kasih kak..

Dida... said...

Brilliant Marjan..

Alhamdulillah... tak sangka dpt peluang belajar B.A ni dlm usia saya yg dah tak muda lagi ni.. tak pernah termimpi pun nk belajar...

Moga kita sama2 mahirkan apa yg kita dah mulakan ini ya... Ini pun dengan izinNya...

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

entry yg menarik..

ya Allah..payah jugak nak sebut smpai baris terakhir..sbb dlm perbualan harian..xpakai dah baris2 ni..pastu..main cakap je..

bila la nk kena study balik bahasa ni :D

MAR said...

waaaaah....dah tere cakap arab tuuu,nanti boleh ajar kak mar pulak.
Bagus..Bagus.

Dida... said...

Norrulisza..

Betul tu.. kalau perbualan tak sebut bunyi yg akhir.. tp disebabkan ni adalah karangan yg perlu ditulis.. jd adalah bunyi barisnya...

Bab tu saya belum belajar lagi.. cakap pun x pandai lagi.. tulis boleh la sikit2... tu pun kadang2 baris ada yg salah lagi..

Dida... said...

Kak Mar..

Belum pandai ckp lagi lah.. tu baru tulis... Kak Mar pun apa kurangnya... takpe.. nanti kita sama2 belajar deh... nanti pegi haji sama2, boleh la kecek Arab... hehehe... InsyaAllah...

Lotfi Lokman a.k.a kamitaken said...

tahniah kak dida. di mana ada usaha di situ ada kejayaan. insya allah tak lama lagi mahirlah tu bahasa arab.

Rasulullah bersabda : aku menyukai bahasa arab kerana 3 perkara : kerana aku orang arab, kerana alQuran diturunkan di dalam bahasa arab dan kerana ianya bahasa syurga. atau sebagaimana yang diriwayatkan.

semoga kita sama2 mendapat manfaat yang besar dari bahasa arab. amin. teruskan usaha. nanti jumpa bleh cakap arab pulak!~

idasm said...

salam buat dida,
pertama kali dtg berkunjung,
wah.. karangan bahasa arab, bukan senang tu. teringat zaman sekolah belajar bahasa arab. hingga kini ada lagi yg masih ingat... hehe..
salam kenal dr akak.

Razak said...

Salam...tahniah kerana bersungguh-sungguh dlm mempelajari bahasa arab, semoga Allah permudahkan segala2nya

arryani said...

TQ for sharin

Saya pun cuba2 nak belajar bahasa arab nih..

Nik Fauziah Nik Hussin said...

Salam dida..
wah2 bagus ada karangan bahasa Arab. Akak sendiri pun tak menguasainya. Sikit aje.. tumpang belajar ngan anak2.
Teringat kata orang tua2.. budak2 ingatannya umpama mengukir di atas batu, orang tua ingatannya umpama melukis di atas pasir.. so mmg takleh nak challenge mereka. tp semangat org tua..mantappp!!

ummumishkah said...

-- Ana Mutazauwijah walakin ma li auladun ba'dun -- seikhlas doa dari kami agar dianugerahkan ni'mat bergelar ibu secepat mungkin... inshaAllah!

cun09 said...

salam...
huuiisshh dida dah pandai berbahasa arab... liza masih merangkak laee, kalu suruh buat karangan memang "sangkut" laa...

Radio Malaysia KLfm said...

syukur alhamdulilah..

-djND

ASYIQ said...

Alhamdulillah...boleh lagi faham bila baca. Akak juga doakan semoga Dida segera dapat cahaya mata.

LotsOfLove-Pearls said...

Sahabat kesayanganku yang manis..

Hohoooo...
LOL tahu DIDA tu jer...
selebihnya xtau dah..

hehe...
nway, thanks for sharing ok.....

miss ya!

Dida... said...

Kamitaken..

Alhamdulillah... suka saya baca sabda Rasulullah tu... ni yg buat saya lg bsemangat nak belajar...

InsyaAllah, kalau ada rezeki... saya mmg teringin nak jumpa kamu sekeluarga especially waseem...

Dida... said...

Idasm..

Wslm kak.. terima kasih krn sudi berkunjung & tinggalkan komen di sini... InsyaAllah saya akan berkunjung balas ke blog akak soon..

Alhamdulillah... nasib baik ingat lagi ye.. moga terus kekal diingatan...

Dida... said...

Razak..

Terima kasih... moga Allah jua yg tetapkan keinginan supaya terus bersemangat mempelajari bahasa ini...

Terima kasih atas kata2 dorongan..

Dida... said...

Kak Yan...

O ye kea... bagus la mcm tu.. boleh kita communicate sama2 nanti... dah belajar tu.. apa lagi.. pujuk la org Jubail bawak skali gi sinun...

hehehe... jgn marah kak yan..

Dida... said...

Kak Nik...

Bagus perumpamaan tu... mmg sesuai & tepat sekali... bagus juga akak ada anak2 yg boleh ditumpang belajar.. satu bonus buat akak....

Takpe.. lama2 nanti akak dpt jugak menguasai B.A tu... janji ada semangat & keinginan yg tinggi...

Dida... said...

Ummumishkah..

Terima kasih kak.. ada jugak org faham apa yg saya tulis tu.. saya tau akak mmg fasih B.A.

Doa akak amat saya hargai.. terima kasih sekali lagi..

Dida... said...

Cun09...

Ishh.. tu sikit je tu... belum boleh kata pandai lagi.. tp sbnarnya.. mmg ingin pandai & menguasai.. sekaligus boleh bertutur... itu impian saya sekarang..

Liza pun boleh pandai juga.. yg penting usaha nak kena lebih... moga Liza juga akan pandai bhs ini satu hari nanti..

Dida... said...

DJnD... Radio Malaysia KLfm..

Terima kasih krn berkunjung ke sini... seronokkan jadi DJ? harap saudara berjaya di dalam lapangan yg diceburi... InsyaAllah kunjungan balas akan menyusul selepas ini...

Dida... said...

Kak Asyiq...

Alhamdulillah.. lagi seorang yg boleh faham karangan saya...

Terima kasih kak di atas doa akak itu... saya amat menghargainya...

Dida... said...

LoL yg kurindui juga...


Thanks ya my friend coz tak jemu2 menyapa diri ini walaupun x faham dgn n3 saya.... saya mghadapi masalah line internet yg lembab skrng ni.. rasa lama x bkunjung ke 'rumah' LoL.. harap2 lepas ni saya dpt ke sana dan menceriakan hari2 LoL spt biasa...

LotsOfLove-Pearls said...

Kehadapan Sabahatku, Dida..

mujur dh jelaskan naper lama xberkunjung..
dh nk kecik hati nie..
hahhaa..

nway, thanks menceriakan okey....

owez waitin for ya visitin me..

soal n3 tue, selagi LOL boleh baca ok jer..
layan..
mcm hari tue..
Kak arryani ader wat n3 dlm loghat Ganu, habis berserakan bahasa tu LOL kerjakan dengan sebutan baku...

xfaham langsung...

lawak pun ada...

kalau bahasa arab tu plak........

blushing jer LOL....

langsung xtau nak sebut cmner...

LOL kan baku...

hehe..
nway Sahabatku yang jauh, take care ok..
jangan memancing kat sana coz ramai kaki pancing kat sana..

hehehe...

u tk cr okey!

Dida... said...

Dearie LoL..

Jgn la cepat merajuk k... kalau saya menyepi tu.. sudah tentu something wrong berlaku pada saya or blog saya.... tp percayalah... kalau tak ada apa2 yg menghalangi.. pasti saya selalu jenguk LoL...

LoL juga sentiasa menceriakan hari2 saya & blog saya juga...

Thanks coz make me smile always..

LotsOfLove-Pearls said...

Merajuk..
hehe..
tak..
tak..

yang saya nk Dida ok...
biar beberapa hari tak online yg penting ok..

dan jangan ar ckp sumtin wrong happen wif ya.. sedih plak LOL baca..

LOL nk teman2nya senantiasa SIHAT dan HAPPY!