Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

9.03.2009

Bingkisan Hati Ramadhan

Salam Ramadhan buat semua..... diam tak diam kita sudah menghampiri pertengahan bulan Ramadhan.. Kepada yg sibuk membuat persiapan raya tu... jgn lupa utk membuat kira2 perbelanjaan... kalau tak haru biru nanti jadinya.. orang lain bergembira di bulan Syawal.. kita pula sibuk mengira hutang dan mengikat perut kerana sudah terover budget... dan jgn lupa.. dalam pada sibuk2 mengira berapa balang kuih nak beli @ buat.. berapa pasang baju dah ditempah... amalan ibadah di bulan Ramadhan jgn pula diabaikan... selain puasa perut.. mata, mulut dan nafsu juga wajib turut berpuasa sekali.... kalau tidak, apalah maknanya kita berpuasa jika perkara2 tu kita tak jaga....

Selain perbanyakkan membaca Al-Quran dan bersedekah... solat Terawikh walaupun hukumnya hanya sunat sahaja tp ia adalah Sunnat Mua'kad (sunat yg dituntut utk dilakukan) Pahala beribadah di bulan Ramadhan adalah amat tinggi ganjarannya.. yg mana nilai pahalanya itu kita tak akan dapat pada bulan2 yang lain... Sesungguhnya Allah s.w.t sahaja yg mengetahui betapa tingginya nilai ganjaran tersebut ...dan beruntunglah kepada orang2 yang sabar melaksanakan ibadah di bulan yg mulia ini..

Sesuai dgn Firman Allah yg disampaikan melalui Nabi s.a.w (dipetik dari blog Perjalanan Yang Singkat) - sangat suka baca blog ini ok... :) iklan kejap.. heeee..

Di dalam Hadith Qudsi, Allah berfirman melalui Nabi s.a.w. : "Semua amalan anak Adam adalah untuk dirinya kecuali puasa, kerana puasa itu untuk-Ku dan Aku akan membalasnya." begitu juga ibadah2 lain di bulan puasa.. pahalanya berlipat ganda dan amat banyak sekali.. pada bulan inilah Malaikat akan turun seramai-ramainya utk melihat hamba Allah yg berusaha untuk beribadat pada siang dan malam hari serta mengumpul segala amalan utk dipersembahkan kepada Allah.. rugilah bagi mereka yg tidak sedar dan buat2 tidak sedar tentang perkara ini...

Oleh itu, marilah kita perbanyakkan ibadah di bulan Ramadhan... yg mana istiqomah tu.. Alhamdulillah.. Pada yg lain.. jgn pula di awal2 Ramadhan sahaja kita rajin... di akhir2 Terawikh itulah yg paling banyak fadhilat dan keberkatannya.. lebih2 lagi di 10 malam terakhir di mana malam LailatulQadar akan berlaku di salah satu malam tersebut... Kalau di Arab Saudi.. tempat yang paling sesak di 10 malam terakhir Ramadhan tak lain tak bukan adalah di Masjidilharam, Mekah dan Masjidil Nabawi, Madinah... Harga hotel pun melambung tinggi masa tu.. mana yg biasa 200 riyal semalam, akan jadi 600 - 800 riyal semalam.. pandai pengusaha hotel ni buat bisnes kan.... mahal2 mcm mana pun, org tetap booking juga.. ye laa.. nak rebutkan pahala beribadah di malam2 terakhir Ramadhan tu la.. berapa sangat la nilai duit kita jika nak dibandingkan dgn pahala yg Allah anugerahkan... mana tau ini adalah Ramadhan terakhir buat kita.. dah la setahun sekali je... rasa rugi pula kalau tak rebut keberkatan beribadah di malam tersebut..

Kalau trend di Malaysia, berlainan pula.. makin dah nak
last2 Ramadhan.. saf-saf di masjid yg awal Ramadhan dulu sampai melimpah keluar ke beranda masjid... dah jadi 1-2 saf sahaja.... mana pergi jemaah2 yg lain? sibuk kemas rumah ke? pasang langsir baru ke? buat kuih raya ke? Tak pun.. bershopping smpai lewat malam la tuuuu... ni la kalau dunia dikejarkan sangat.. smpai pahala yg Allah nak beri percuma utk ahli2 ibadat tu pun tak mahu direbut... kalau mati masa tu, bukan boleh dibawa ke kubur segala harta benda dunia ni... (kan dah makcik Dida ni membebel.. :p ngeee..)

Minta maaf lah ya jika ada sesiapa yg terasa... tiada niat utk mengecilkan hati sesiapa.. saya pun masa zaman2 jahiliyyah saya dulu mcm tu juga... tak ada yg sempurna pun... sejak dah berumah dan bertangga ni.. Alhamdulillah.. bersinar hidupku dan bercahaya jalan2ku utk menuju ke destinasi abadi... (chewah..) harap2 sahabat2 pun begitu juga.. berubah ke arah yg lebih baik dari semasa ke semasa... semoga Allah kuatkan iman kita ya!


Buat yg merindui kami di perantauan.. ini adalah gmbar terbaru kami.. jamuan makan di rumah Kak Za (Hj Fauzi) sebelum bulan Ramadhan kelmarin.. ramai juga di antara kami yg dah smpai Malaysia dan akan pulang ke Malaysia tak lama lagi... wahh.. seronok la korang dapat beraya di kampung... (^-^)

Buat bondaku di Malaysia.... terima kasih la sbb jahitkan baju raya untuk saya.. berapa pasang?? biarlah rahsia.... syukur sangat... Walaupun balik Malaysia lepas raya... tetap juga mak nak anak mak ni bergaya... :) buat adik saya yg no. 5... terima kasih la sebab belikan sepasang kasut raya utk along... walaupun design lebih kurang sama dari yg tahun lepas punya.... along tetap happy sebab ada kasut baru..

Dekat sini saya tak ada buat persiapan apa2 pun... tak ada kuih raya, tak ada jubah raya.. dan jgn mimpi la nak bakar lemang ke, kacau dodol ramai2 dan main mercun di malam raya.. jalan2 dan ziarah di pagi raya pun mmg tak ada dekat sini... bukan budaya orang2 Arab katanya.. lepas solat raya nanti, aktiviti seharian akan berjalan seperti biasa... memang tak ada suasana raya langsung.. silap2 hubby saya kena kerja di pagi raya.... isk.. isk.. mula la nak sentimental ni...
ni pun dah masuk 3 hari saya berbuka puasa sorang2.. sbb hubby saya kerja balik pukul 11 mlm... lagi 4 malam la keadaan saya mcm ni.. :( Begitulah pengalaman saya yg pertama kali berpuasa dan akan beraya di perantauan.. best ke? ntah lerrr...

Ok laa.. bulan puasa tak boleh cakap banyak ... walaupun jari yg menaip.. tp luahan adalah dari hati.. hati pun nak kena jaga juga.. jgn sampai asyik terlalu ingat kepada benda2 yg lagho... itu pun boleh mengurangkan pahala puasa... Jumpa lagi di akhir Ramadhan nanti... InsyaAllah kalau dipanjangkan umur... kalau saya rajin, saya update la lagi ya...


Buat keluarga dan sahabat2 saya di mana jua anda berada... Selamat meneruskan ibadah puasa dan ibadah2 yg lainnya... beribadah lah kita seperti kita akan mati keesokan harinya... dan pohon lah RAHMAT dari Allah sentiasa kerana dgn rahmatNya sahajalah kita akan menjadi penghuni syurga.. bukan kerana berapa banyaknya amalan ibadah kita, kita akan confirm jd ahli syurga... belum tentu lagi ok....... Bagi mereka yg kurang beribadah.. fikir2kanlah apakah rahmat Allah akan mendekati kita? Wallahua'lam...

Peringatan juga buat diriku yg tak lepas dari kelalaian..

Sekian dulu bingkisan Ramadhan dari saya di bumi anbia'...

Wassalamu'alaikum..

Terima kasih Ihsan... sbb bagi saya E-kad raya yg comel ini.. :)

37 comments:

سيف النظام بن حاج عثمان said...

Salam... nampak gayanya beraya di Saudi la tahun ni yek. Ana pun pernah melalui pengalaman dan perasaan beraya di perantauan... Buat-buat tak sedih je la :)

Thanks.... tazkirah dan tazkiyah yang menarik... Tanbih kepada para ghaafilin.

Cik Skaf said...

Salam dida,

suka baca entri dida, walau panjang berjela tapi seronok dan banyak kata2 nasihat dan hikmah utk diikuti dan difikirkan. Mgkin kalau dapat duduk bersama, banyak agaknya yg boleh cikskaf dengarkan dari dida..:), cikskaf "kurang pandai" bercakap dan menulis tapi sgt2 suka mendengar dan membaca.

Pn Kartini said...

Salam sis Dida..
Jangan sedih yaa..banyakkan bersabar..Sesungguhnya Allah kasih pada hambaNya yg sabar..apatah lagi sabar seorg isteri..:)
Semoga Dik diberikan kekuatan utk terus tabah dan berjiwa kental di perantauan..:)
Take care yaa..:):)

ummi humaira said...

kalu bab kena tinggal suami keje , kita sama le , suami ummi keje 3 shift,selalu le kena tinggal sendirian , tp sekarang anak dah besar , ok le tak sunyi sangat , tp ni bila time nk raya , hai hai alahai gak le nk kena beli baju raya utk 5 buah hati tu ..
tapi setiap yg lahir kedunia ni semua Allah dah sediakan rezeki utk diorang , Syukur le , Alhamdulillah ,semalam hubby diterima naik p...... syukur padaMu ya Rabbi.
mudah2an kita bertemu di M'sia nanti ya Dida

Razak said...

Salam Dida,

Peringatan dari Dida sungguh bermakna, semoga pembaca mendapat manfaat yg byk darinya.

Saya pun byk kali beraya di rantau org...peluang utk melihat cara bangsa lain menyambut raya..

Kutiplah sebanyak mana anugerah Allah sebelum berakhirnya Ramadhan

Webmaster@Echam said...

Salam Dida,
Sabar yer.. saya tahun ni Alhamdulillah, dapat beraya kat Malaysia. Syukur2..

Terima kasih atas ingatan awak. Malam tadi sebelum terawih ada tazkirah ramadhan. Salah satu yang saya ingat Ustaz tu cakap. Nabi berpesan kepada para isteri dan sahabat2 Baginda.. Alangkah hairan dan ajaibnya seandainya bila habis Ramadhan tapi Dosa anak2 Adam masih banyak lagi yang tak terampun... So sama-samalah kita ambiklah kesempatan untuk sucikan segala dosa-dosa kita sementara ada lagi separuh Ramadhan ni....

Auna said...

macam ne dengan akak dida punye puase elok kalau elok alhamdulillah ...saye doa kan semoge dilindungi oleh Allah

zai said...

Salam Dida..

Blog Dida adalah antara Blog kesukaan kak zai..banyak tazkirah berguna yang dapat memantapkan ilmu yang sentiasa didambakan kak zai...

Thanks Dida atas peringatan yang tak putus2 terhadap pesanan Rasulullah SAW..terasa bagaikan terlalu dekat dengan Rasulullah SAW..

ASYIQ said...

Dida teringin nk beraya di Malaysia...akak pulak teringin nk beraya di Arab Saudi...

Cam ner nk buat ni???

Ada tak keje kosong kat sana...jadi tukang sapu kt Masjid Nabawi pun boleh gak...

Eh...apasal akak melalut ni ha...? Dh tengah malam kot..^__^

Dida... said...

Wslm Ustaz..

Mcm tu la nmpaknya... mmg tgh buat2 happy la ni.. ustaz x nmpak ke saya tgh senyum tu? :)

sama2 ustaz.. pujian2 hanya layak ditujukan kpd Allah SWT... sy sbg hamba, hanya menjalankan tugas spt yg diperintahkan olehNya dan Rasulullah... mengajak kepada kebaikan walaupun dengan satu ayat...

Dida... said...

Wslm Cik Skaf..

Terima kasih krn sudi membaca coretan saya yg x seberapa itu... saya pun suka baca blog cik skaf.. ayat2 disusun amat teliti dan bermakna.. saya ni hanya manusia biasa je cik skaf.. takde yg lebih dari yg lain... kita serupa je... suka membaca.. dlm blog je nmpak mcm banyak ckp.. tp in reality.. sy lebih suka berdiam diri.. dan bercakap apb perlu je :)

Terima kasih di atas sokongan cik Skaf.. saya amat hargainya.. :)

Dida... said...
This comment has been removed by the author.
Dida... said...

Wslm Pn. Kartini..

Ahlan wasahlan... Terima kasih krn sudi mbaca dan meninggalkan komen di sini... dan terima kasih di atas keprihatinannya... amat terharu...

Dida... said...

Ummihumaira..

Ye ke... kita pernah alami pengalaman yg serupa tp x sama... ye la.. saya sorang.. Ummi kan ada anak2 sbg peneman..

Tahniah di atas berita gembira tentang suami Ummi itu... syukur Alhamdulillah makin bertambah murah rezki ummi sekeluarga..

InsyaAllah jika ada peluang dan dipanjangkan umur.. kita jumpa nanti ya.. kalau tak dpt di dunia ini.. di syurga akhirat nanti.. Aminn..

Dida... said...

Wslm Saudara Razak..

Sememangnya itulah yg diharapkan.. agar pembaca2 beroleh sesuatu di blog ini utk dijadikan panduan dan membuka pintu hati utk terus mencari keredhaan Allah..

Pengalaman saudara lagi banyak dari saya yg baru duduk di perantauan ini... masih banyak lagi yg perlu saya belajar di sini... moga beroleh sesuatu yg bermakna sebelum pulang ke tanah air.. dan moga penghijrahan ini berterusan ke arah yg lebih baik..

Terima kasih di atas semangat dan sokongan saudara.. :)

Dida... said...

Webmaster,

Wslm.. Syukur... beruntung keluarga awak dpt beraya bersama2...

Terima kasih atas perkongsian tazkirahnya.. tu yg kita takut tu.. dosa tidak terampun.. minta2 dijauhkan.. selalu berharap agar diri ini bersih dari dosa2 silam dan dosa2 terkini... Ya betul.. guna peluang separuh Ramadhan ini dgn sebaik2 nya.. Thanks ya Echam di atas komen yg bermakna ini... :)

Dida... said...

Auna..

Alhamdulillah dik... semua berjalan dgn baik.. setakat ni belum 'cuti' puasa lagi... Adik Auna macam mana? kalau belum ponteng lagi.. bagus lah....

Terima kasih atas doanya.. Kirim salam pada Umie ya... :)

Dida... said...

Wslm Kak Zai..

Terima kasih banyak2 atas sokongan yg berterusan dari akak.... saya juga amat suka berkunjung ke blog Kak Zai.. banyak ilmu yg baru saya perolehi di sana.... teruskan menyalurkan ilmu yg berguna utk sahabat2 blogger ya kak.. moga usaha akak dirahmati oleh Allah SWT..

Dida... said...

Kak Asyiq..

(^_^) ada2 je akak ni.. hehe..

Tukang bersih dkt Masjid Nabawi tu majoritinya dimonopoli oleh remaja Indon.. muda2 lagi... mcm mana ntah diaorang apply kerja dkt situ.. lepas tu fasih pulak berbahasa arab.. jeles betul saya.. walaupun cuma tukang bersih je.. tp untung sbb sntiasa berada di Masjid yg penuh keberkatannya tu..

Saya sbnrnya rindu sangat dgn family saya.. sbb tu la mcm emo skit bila taip n3 kali ni.. tambah2 lagi nak raya.. bertambah2 emo la jadinya.. sib baik balik jugak nanti.. tp dah smggu lepas tu la.. janji dpt balik... tak sabar rasa.. :)

احمد نظيف بن اسحاق said...

Salam kak..
tahun nie raya saudi lagik ker?
saya nampak gaya nyer beraya dia Malaysia plak. huhuhu..

kakpah said...

hujung2 ramadan tu yang perempuan dah ramai yang tak trawikh lagi sebab sebok buat kue raya. dan juga meyiapkan baju yang masih banyak belum berjahit. Sayang kan..

salam dida.

cun09 said...

salam Dida...
pengalaman berhari raya di mekah memang dikenang hingga kini...betul tuu Dida lepas jee solat raya, terus jd spt biasa n tak rasa pulak hari raya...yang paling seronok 10 mlm terakhir n malam 1 syawal di masjid mekah...

criestz said...

hye kak dida..
ololooo ciannyepose sorg2..
pasni bukak pose depan tv ea..
ade la jgk nmpk owg kt dlm tv tu..
terase mcm ditemani la kn kn..

ihsan sahur tiap2 ari kt uma nenek coz stay uma nenek.. bukak pose je je kdg2 kua mkn ngn kwn2...

xpe2.. akak kuatkn.. ihsan penah ase time tu form 5 ari last pose bukak pose sowg2 kt uma ihsan msk sndwi pastu mkn sndwi n bukak radio kuat2.. dga lgu raye plak tu.. touching abeh... kn akak kn kn.. sape2 y pnh bukak pose sowg2 smbil dga lgu raye je rase kn..

sy ade psg byk lgu raye kt blog tu.. siap da upsdate dah =)

ok akak amek kad raye so akak kena bg dwet raye kt ihsan =)

hang nadim said...

Salam....tahun ni dapat beraya kat kampung lah camni...

idasm said...

salam dida... nanti balik raya di mesia berapa lama?... seronokkan dapat balik ke tanah air...

ummi humaira said...

salam Dida , datang amik hadiah kat blog ummi .
Alhamdulillah , ameen . mdh2an kita dpt bjumpa di syurga akhirat nanti .

ASYIQ said...

Slam Dida...

Akak mohon Dida tolong doakan kak ngah...UPSR bermula esok.

Dida ada YM....add la akak. Ada free yg teronline tu bolehlah kita berbual2.

Nak kenal Dida lebih dekat.

YM akak = ashikin_osman@yahoo.com

Dida... said...

احمد نظيف بن اسحاق

Wslm dik...

Bukan raya di Saudi lagik... baru 1st time nak raya sini.... tu yg haru tu... Bagus la raya di Malaysia dgn keluarga.... dpt kumpul dgn saudara mara kan seronok.... :)

Dida... said...

Kak Pah..

Betul3... mmg dah kebiasaan kan kak... itu lah adat org Melayu Islam di Malaysia... susah nak berubah..

Dida... said...

Cun09,

Alhamdulillah.. Liza dah melalui pengalaman paling berharga tersebut... seronok la Liza dpt rasa beraya dan sambut akhir2 Ramadhan di Mekah.. saya yg duduk sini pun tak tentu lagi boleh pergi sbb husband keje....

Dida... said...

Salam Ihsan..

Oohhh.. Ihsan duduk rumah nenek ya selama ni... mesti cucu kesayangan nenek Ihsan ni kan... sama la kita.. dulu pun akak duduk dgn nenek masa sekolah.... tp skrg nenek dah tak ada.. sedih tu...

Sbb tu akak tanak pasang lagu raya dik... tak tahan sedih... kalau bukak blog org yg ada lagu raya, akak silentkan.... nnti x pasal.. bergenang je air mata duyung.. hehehe.. :p

Dida... said...

Hang Nadim

Salam.. Selamat datang.. terima kasih krn sudi tinggalkan komen di sini.. :) Alhamdulillah.. raya di kampung adalah yg paling menyeronokkan.. tahniah buat anda..

Dida... said...

Wslm Kak Ida..

Saya dkt Malaysia dlm 3 minggu je kak... kalau boleh nak lama lagi.. tp nak wat mcmana.. bgantung pada husband punya cuti la kan...

Mmg la seronok bila lama dah tak balik... 8 bln.. lama kan?

Dida... said...

Ummi Humaira,

Wslm Ummi... saya dah ambil dah hadiahnya.. terima kasih.. nnti ada masa saya buat ok.. InsyaAllah Ummi.. kita sama2 doa ok.. :)

Dida... said...

Wslm Kak Asyik..

InsyaAllah... saya akan ke Mekah malam ni utk buat umrah... nanti saya titip kan doanya....

saya jarang buka YM la kak.. sesekali kalau buka e-mail baru ada la.... apa kata akak je yg add saya... nnti saya buka e-mail... saya accept invitation akak... saya ni jarang buka e-mail kalau tak ada keperluan... bkan apa.. internet problem, tu yg malas nak buka email.. slow sangat..

email saya = ida_rizal@yahoo.com.my

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

salam Dida.. ramadhan kareem..

hehe.. dida, awat gmbr kat entry bawah menakutkan.. :D gerun lak tgk.. hehe..

dida balik raye di malaysia.. best nyer... hmm, bila time raye ni.. mmg la asyik ingt kampung je.. nak balik rasa.. tp, tak hbs tulis lg.. ni smngat nak nulis cepat ni.. dida doakan ana dpt cpt hbs tulis ye.. susah jugak nak mengarang thesis ni..

best nyer ada bju raya n kasut.. tersiap sedia :D adik ana pun, yg kecik dr ana lak yg bg duit raya.. org msih blaja.. hehe..

ala kullin.. betul la kata dida.. jgn sibuk dgn persiapan raya, smpi apa yg sepatutnye kita rebutkan, kita biarkan begitu saja..

syahbandar87 said...

thanks kak..walaupun panjang tp mmg ckp2 bermanfaat
:)