Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

5.31.2009

Lawak Insaf

Imam dah sampai...
Makmum dah ramai....
Kain kapan dah beli.....
Keranda dah standby....
kubur dah gali....
Tapi......
mane jenazahnya?????
Ya Allah..tengah baca blog rupanya...
Meh mandi!!! Kejap lagi nak bungkussss..!!!!

Ish.. ish.. ish... terkedu sekejap. Apa yang kamu akan jawab jika kamu dapat message ini? haha.. dgr mcm lawak.. tp lawak berkenaan MATI ni kengkadang org tak boleh terima.. sensitif katanya... Saya kategorikan lawak ni sbg lawak yg menginsafkan. Pesanan ini saya temui di Maharcinta yang telah saya ubahsuai sedikit. Kredit utk penulis kerana telah berjaya membuat jiwa saya tersintak dari kealpaan berblogging.. huhuhu... moga saya tidak terlalu leka dengan dunia saya sehingga lupa tanggungjawab saya kepadaNya. Tetapi tak semua dunia blog ini mengkhayalkan.. sekiranya kita menyampaikan sesuatu yang berunsur tazkirah, ilmiah atau nasihat, ia juga merupakan salah satu dakwah & InsyaAllah ada pahalanya di sisi Allah..

Ataupun kita membaca karya motivasi atau mengenai kisah tauladan yang boleh menginsafkan dgn tujuan untuk menambahkan ilmu juga tidak salah.. tapi AWAS.. jgn kita terpedaya dengan fitnah yg disampaikan di ruangan maya ini atau terikut2 dengan trend atau budaya yang tidak sihat dan melalaikan... contohnya, gossip.. gejala gay, lesbian dan bermacam lagi lah budaya yg kuning-kuning tu....

Yang penting sekali...
NIAT kita.. apakah tujuan kita berblogging..

ASK YOUR SELF..

Sesungguhnya Allah itu Maha Berkuasa untuk memberi kesedaran kepada setiap hambanya... moga kita berada di dalam golongan manusia yang sentiasa sedarrrr.....

Berbalik pada message tadi.. apa kamu nak balas pada si pengirim message itu? Nak marah? nak hamun? nak serang dia? nak ketawa atau rasa nak nangis?? rilekss.. cool.... kalau la saya yg dapat message ni.. saya akan jawab mcm ni..

Pipi dah ku tepuk berulangkali...
ternyata diriku belum MATI lagi....
Terima kasih kerana menyedarkan diri ini...
Kerana amalan ku belum cukup lagi...
Aku tak takut akan MATI...
Tapi biarlah MATI ku ini di jalan Illahi
MATI itu memang janji RABBI sejak azali...
Kepada semua golongan manusiawi...
Tiada yang tertinggal atau berkecuali...
Oleh itu mari kita sentiasa mengingati MATI...
Sebelum kita alpa dengan urusan duniawi....


So, what say you?
Kalau kamu yang dapat message kat atas tu...
Apa kamu nak kata kepada si Pengirim?????

Oleh itu, fikir2 kan lah di mana aras timbangan hidup kita sekarang ini.. lebih memberatkan DUNIA atau AKHIRAT??

Akhir kata, pesanan ini.. khas untuk diri saya sendiri, keluarga & rakan2 yg saya sayangi..


Salam Perjuangan dari RizHad... Wassalam.



27 comments:

Ummi Wafa (UW) said...

salam... rajin betul cik akak kiter ni update blog...bagus2 satu pesanan yg ringkas tp berkesan.
nak minta izin utk link kat blog UW, bleh ker? dua tiga kali gak baca blog nie tak tahu sape empunya kot salah org coz mcm yg UW cakap kat kelas tadi laa gambar kat profile tuu mmg berbeza..cantik! ropanya tak salah laa... hihihi permisi..

miss GAZA said...

huh,
pringatan yg mnusuk kalbu.
syukron.

tapi saya stuju ngan akak.
yg penting niat kita bila bwat ssuatu.
andai kata mati tym blogging skalipun,
tapi niat nk brdakwah dan tak bwat bnda salah..
its ok lagi kan dari mati tym ngorat2 awek lpas balik masjid?
apapun ALLAH saja yg layak mnilainya.

moga kta mati dlm husnul khotimah!
=)

Dida... said...

Salam Zura..

Nak kata rajin.. tak la sangat.. bergantung pada idea.. kalau byk idea datang.. maka rajinlah kite.. tp penah gak blog ni lama menyepi.. tu kes kering idea la tu..

Silakan link.. kite pon dah link blog zura dkt sini.. sama2 la kite rapatkan silaturrahim melalui blog ye..

Ishh.. tu la.. kan dah cakap tadi... tu gmbar kawin.. mmg la nmpak lain.. sbb dah diconteng mukanye.. kalau tak mekap.. itu lah rupa original ku... hehehe..

Dida... said...

Adik..

ya betull.. yang penting itu NIAT.. tak kisah la apa2 pun yg kite tgh buat.. bila niat itu baik.. pasti ada ganjaran dari Allah swt..

dan yg ini pula akak setuju dgn adik sgt2....

"Apa2 pun hanya ALLAH yg layak menilai... "

Thanks coz sudi bg pendapat tentang artikel ni.. :) moga kita boleh berfikir dengan lebih luas dan jauh lagi...

Uncle Lee said...

Hello Dida, I was at Pearl's blog noticed your profile pic.
And you have a beautiful blog too.
Allow me to say you sure one attractive lady too.
Wow, you in Saudi Arabia? I hope to go there one day.
Best regards, Lee.

ASYIQ said...

Saya pun pernah kena tegur dgn seseorg...."drpd kau asyik berblogging berjam2 lebih baik kau berzikir dan baca Quran..lagi byk saham kau di akhirat!!!"

Smash maut dari seseorg kpd akak...akak akur! Dia sambung lagi...."So, kena ingat selalu, amalan seharian jangan lupa walau berblogging...kadang2 matlamat tidak menghalalkan cara, walaupun niat kita baik. Kita kata niat kita baik tetapi siapa yang nak labelkan niat kita baik...kekadang dalam blog ada juga segmen merapu dan tidak memberi faedah. Utk mencari bahan ilmiah ok la..."

Cuma memanjangkan tazkirah org utk kita renungkan bersama.....utk diri akak espc.

Webmaster said...

Erkkkk.....

Insafnyer aku....

Ex Starians said...

Semuga anda suami isteri bahagia..

LotsOfLove-Pearls said...

oit...
tersentak aku..

huhu..
takut..
takut..

Dida... said...

Hi Uncle Lee..

This is the second time you've visited my blog.. thank you..

You said I'm an attractive lady?? hoho.. only people who close to me know better whether I'm attractive or not.. hehehe..

Have a nice day uncle..

Dida... said...

Ye betul tu Kak Asyiq..

sebab tu.. bila berblog ni.. kita kena setkan time berapa lama kite nak mengadap laptop.. kalau tak buat mcm tu... nanti benda lain yg lebih dituntut utk dibuat kita tak dpt buat sbb habis masa dpn laptop je..

Terima kasih sbb panjangkan tazkirah itu.. saya appreciate sangat2...

Dida... said...

Webmaster..

Rilekss.. jgn tercekik.. hehehe.. sebelum tu mengucap dulu.. insaf2 juga.. lepas tu jgn seperti angin lalu je.. haha..

Ex-starians..

Terima kasih krn sudi ziarah blog saya & mdoakan kebahagian saya suami isteri.. saya doakan semoga anda juga bahagia hendaknya...

LOL..

oitt.. tersentak ke.. hehehe.. saya pun takut memula baca message tuh.. huhu.. terkedu smpai sekarang.. thanks sbb sudi baca.. :)

LotsOfLove-Pearls said...

tapi tetap bloggin jugak..
hehe..
asal kita tau batas, ok ar tu kan..
tapi menyentap jugak ar mesej tue..
"Imam dah sampai...
Makmum dah ramai....
Kain kapan dah beli.....
Keranda dah standby....
kubur dah gali....
Tapi......
mane jenazahnya?????
Ya Allah..tengah baca blog rupanya...
Meh mandi!!! Kejap lagi nak bungkussss..!!!!"

Menakutkan sangat....

Nik Fauziah Nik Hussin said...

Salam dida..
lawak seram yang menginsafkan...
memang kita bukan hidup menongkat langit. mati itu sangat hampir..tp kita manusia sering terleka.
Semoga kita sentiasa saling ingat memperingati

Dida... said...

LoL..

betul tu.. janji kita tau batas2nye... saya sokong.. takut ke.. sorry arr.. entry ni agak sadis sikit bunyinya...

Kita kalau mengingatkan pasal mati mmg agak takut.. tp kita kena bersedia ... sbb mati tu takkan menunggu kita walau sesaat.. dan mati tak mengira usia.. itu lah perkara yang saya fikirkan... apakah saya sudah bersedia menghadapi mati..

Buat masa sekarang belum lagi.. sebab masih banyak lagi perkara yg saya belum buat.. tp adakah DIA akan menunggu kita?? tidak.. jadi kita lah yg kena mulakan sikit2 dari sekarang... perghhh.. seram sehh...

Dida... said...

Wslm Kak Nik..

Huhu.. memang menginsafkan.. saya agak berkira2 untuk mengepost entry ini sbb takut pembaca blog saya tak boleh terima...

Tp. Alhamdulillah.. setakat ini tiada komen yang negatif... niat saya murni.. utk memberi kesedaran pada diri saya sendiri dan semua yg membaca...

Harapan saya.. moga entry kali ini memberi kesan yg baik kearah memperbaiki cara hidup kita semua... janji ada usaha ke arah itu.. dan istiqamah.. sudah memadai...

anak laut said...

aku insafffff! baca n3 ni..

nice blog

arryani said...

memang menginsafkan...TQ Dida...sharin

LotsOfLove-Pearls said...

Mornin!

pu3 balqis said...

sgt suka n3 nih...
mengingati itu perlu..
barulah kita sedar dan tak terus lalai..

besh nya blog..salam singgah.. n izin amek link ya...!

mEiZ AraNda said...

sangat bagus entry ni kak.;)
satu peringatan buat semua...


syukur dalam gembira terlit kisah duka...

blogging blogging gak kan?heheheh...

MAHARCINTA said...

Salam kasih rizhad..terima kasih berkunjung ke teratak buruk Maharcinta...hehehe..bagus jugak diedit, asa mesej aslnya sampai..good luck to you..da kwin ya? semoga berbahgia...(n_n)

Dida... said...

Anak laut..

Terima kasih krn sudi berkunjung ke sini dan memberi komen... Akan berkunjung balas to your blog soon...

Dida... said...

Kak Yan...

Insaf mmg betul insaf... kalau mengingatkan mati... hati ini sentiasa bergetar krn mengingatkan diri yg belum lagi bersedia menghadapinya..

Akan sentiasa berkongsi perkara yg bermanfaat utk semua di sini..

Thanks 4 ur support!

Dida... said...

Pu3 Balqis..

Terima kasih ya... nnti saya singgah blog Pu3.. silakan lah link.. will link ur blog URL back...

Salam perkenalan buat PU3....

Dida... said...

Miez Aranda..

What a unique and special name!
Terima kasih ya kerana sudi baca & beri komen...

Betul tu.. bloggin bloggin juga.. tanggungjawab lain kita jangan leka...

Dida... said...

Maharcinta..

panggil saya Dida je k... RizHad tu.. nama blog ni.. :)

Terima kasih pd kamu juga kerana beri saya idea utk post entry ni..

Ya.. saya dah kahwin.. terima kasih sekali lagi krn mdoakan kebahagian saya.. saya juga mdoakan kebahagian kamu juga...

Salam ukhwah ya..