Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

6.20.2009

Si Penjahat Kecil

Siapakah gerangannya si Penjahat Kecil itu? apakah merbahaya org nya? adakah dia makhluk yg boleh menggugat ketenteram alam maya? Perlukah kita lebih berwaspada dgn si Penjahat Kecil ini? Dimanakah tempat persembunyian si Kecil ini? Oohhh.. banyaknya teka teki? buat suspend je kann...

Saya ada terbaca sebuah hadith dan ingin sekali berkongsi dengan para pembaca.. Hadithnya berbunyi...

Rasulullah s.a.w. bersabda bahawa cicak adalah penjahat kecil, siapa yang mampu memukul dengan sekali pukulan dan cicak itu terus mati, maka dia mendapatkan 100 pahala...

Hadith tersebut merupakan hadith yang sahih dari riwayat Imam Muslim... di mana Rasulullah s.a.w. pernah bersabda:


Sesungguhnya aku menganggap bahawa membunuh cicak itu termasuk dalam Sunnahku yang ditinggalkan dalam zaman ini.


Kenapa Rasullulah s.a.w. menggelarnya sebagai penjahat kecil?

Cicak telah mendapat gelaran ini secara rasmi apabila Rasulullah mengkhabarkan bahawa semasa Nabi Ibrahim a.s dilemparkan ke dalam api... cicak telah meniup api itu agar semakin marak menyala...

Oohhh.. mmg si kecil yg jahat... So, amacam?? ada target tak nak bunuh cicak??.. kalau saya? Gulpppp... terima kasih je lahh.. saya serahkan je lah tugas tu pada hubby saya... :p


Saya teringat lagi semasa saya masih kecil & comot.. abah saya telah membuat satu utas gelang getah yg panjang.. saya & adik suka sangat sebab ingatkan abah saya nak join saya main lompat getah... masa tu permainan lompat getah agak terkenal dikalangan kanak2 sebaya kami... hehe.. budak2 apa tau kann.. asyik ingat nak mainnn jek.. mainan saya masa tu semua mainan tradisional punya... Bila nmpak abah saya bawa balik getah tempe yg banyak.. saya dan adik saya pun apa lagi... begitu teruja dgn gelang getah yang abah saya buat... Sekali tu.. saya nampak abah saya melastik cicak dgn gelang getah tu.. bukan sekali dua.. tp banyak kali.... erkkk... (teringat plak cite cicakman) tak jadi la saya nak pakai gelang getah tu sbb geli arr... cicak tu saya tgk akan bergolek ke lantai.. dgn ekor dia terputus... dan tetiba.. ekor dan badan cicak yg masih tergedik2 kesakitan itu.. (agaknya la....) dengan ajaibnya telah bersambung semulaaaa..... waahh.. jakun la saya dan adik saya masa tu... Kalau tak percaya.... korang try la tangkap cicak... pastu putuskan ekor dia.. tgk dia bersambung balik ke tak.. kalau eksperimen tu tak berjaya.. korang bgtau saya ya...

Al-kissah dkt Arab ni.. org kata cicak dia besar2.... setakat ni belum terserempak lagi laaa... eiiii..... jgn la terserempak... mau menjerit tak ingat dunia la saya nanti... saya tak takut.. tp gelii.......

Sekarang ni baru saya tahu kenapa abah saya beriya2 membunuh cicak... Ikut Sunnah Nabi rupanya...

Rindu pulak dgn kenangan2 bersama abah.. Byk lagi kisah lain yg mengingatkan saya pada abah.. bukan kisah cicak ni je... apa2 pun.. biarlah kenangan lain itu tersimpan rapi di dalam kotak ingatan saya....abah tengah buat apa la tu agaknya ekk... Father's Day 21hb ni.. saya berazam nak jadi anak pertama abah yang wish dia HAPPY FATHER'S DAY.... dah jauh2 gini baru la terasa rindu yang teramat sangat pada abah.... huhuhu... I Miss U Abah...

35 comments:

Yatie said...

salam...

geli ngan cicak yer...
kita sama.....
mana tak nyer macam buaya kan rupa dier.....geliiiiii !!!!!

cian dier tak dapat tgk TV3...
Dida dok kat saner lamer ker?
Tak blk M'sia.......

ummumishkah said...

ingat masa kecik2 dulu, malam jumaat mesti ayah dan abang2 buat operasi hapus cicak.. perempuan dikecualikan.. ehehehe

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Sahabatku Dida yang gelikan cicak..
hehe..
LOL tak geli or takut but rasa mcm xminat ngn cicak..
hehe..

cicak = biawak kecik..

hehe....

MAR said...

RUMAH BARU NAMPAK...cantiiiik gitu.

LotsOfLove-Pearls said...

Happy Father's Day untuk semua jejaka yang bergelar bapa/ayah/dad....
hehe..

Mutiara Biru said...

Dida

cicak dan spesis yang berkaki empat yang merangkak semua saya geli.

nampaknya lepas ni kena buang perasaan geli nak belasah cicak tu sampai mati!

cun09 said...

salam... (binatang yg ada kembar seiras) cicak, boya, bwak,katak memang tak berkenan di hati :)

Dida... said...

Wslm Yatie..

Saya geli bkn apa.. sbb ada skali tu... ada cicak jatuh dkt tangan saya... saya rasa lembik jee... tu yg mcm fobia tu.....

Saya duduk sini mgkin 2-3 tahun lagi... tgk pada husband punya keje la...

Dida... said...

Ummumishkah..

Untung ada abang ye.. saya teringin nak ada abang n kakak.. tp Allah dah jadikan saya sbg anak sulung... besar tggjwb tu.. tp saya redha..

Kenapa mesti bunuh cicak mlm jumaat? Lagi afdhal ke?

Dida... said...

Dear sahabatku yg x minat cicak...

hehehe... boleh pulak minat x minat nih.. mcm artis plak si cicak ni.. hehe...

cicak = biawak kecik yg lembik..

errrkk...

Dida... said...

Kak Mar...

Saya tahu Kak Mar mesti kata cantik punya... sebab dia Kaler MERAH kan?.... hehehe...

nanti ada masa kita ajar kak Mar camana nak buat 'rumah baru' ok...

iza said...

tau da cicak jahat tapi sbb apa tak tau.skang baru tau.terima kasih kerana sudi kongsi...

Dida... said...

LoL...

Thank you for the wish....

.....on behalf of all the fathers in world...

pandai2 je saya ni... hehe..

Dida... said...

Mutiara Biru...

Saya geli... tp still tak boleh nak belasah... terpaksa handover dkt husband...

Belasah.. jgn tak belasah... dapat pahala tuuu....

Dida... said...

cun09...

Kita serupaaa.. tp buaya & biawak sy takut sbb muka dia garang... yg cicak n katak tu.. sbb kulit dia lembik.. sama la dgn ularr.... eeeee... tolongg laaa... kalau pegi zoo.. seboleh2 saya taknak lalu dkt kandang binatang2 ini... especially ularr...

tp takut biasa2 takpe.. tp dia adalah makhluk Allah juga... kena takut Allah lagi lebih dari dia...

Dida... said...

Iza...

Saya tau cite ni dah lama... tp ingat2 lupa.. bila terbaca.. tu yg rasa nak kongsi dlm blog nih...

Saya rasa ramai yg dah maklum... tp ada juga yg tak tahu sebab apa... so, moga berita ini boleh disebarkan pada anak2 buat pengajaran...

Terima kasih krn sudi singgah sini..

atie said...

salam...
dida nie tgal kat madinah ke bestnya teringin nak gi sana...

ASYIQ said...

Kucing akak suka tangkap cicak...pas tu dia main ngan cicak tu sampai cicak tu mati....

Semua org tak suka cicak...Yusri KRU aje yang suka...haha.

zai said...

a'ah..abah akak dulupun suka lastik cicak dengan getah..pantang nampak mesti dilastik dan tepat kena cicak tu terus mati...hebat betul...

LotsOfLove-Pearls said...

Sahabatku ini memang pandai pun..
hehe...

Gud day ok..

Dida... said...

Atie...

Saya tinggal di Yanbu di daerah Madinah... jarak dari Yanbu ke Bandar Madinah lebih kurang 187km... agaknya la.. dlm 2 jam perjalanan.....

Kalau nak datang, bgtau lah ye.. boleh jumpa... :)

Dida... said...

Kak Asyiq..

Betul lah kak... napa la dia guna ikon cicak utk filem dia... guna lah kambing ke... unta ke... maknya binatang yg lagi mulia dari cicak...

hehe.. pandai lah akak ni...

Dida... said...

Kak Zai..

byk la pahala yg abah Kak Zai kumpul dr mbunuh cicak ye... huiyoo.. mmg dahsyat.. sekali lastik terus mati.. mesti cicak2 dkt rumah akak dulu fobia bila nmpak abah akak... :p

Dida... said...

LoL dearie..

Gud day 2 u too..

Have a pleasant weekdays.... :)

Jgn sesedih lagi k...

Pengasas said...

Salam Dida,
Ada juga yang mengatakan, antara perkara sunat dilakukan pada malam Jumaat ialah membunuh cicak.
Masa kini cicak membuat najis dalam rumah. Di akhir zaman membawa rahsia dari satu rumah ke rumah lain.

Dida... said...

Wslm Prof...

Ohh.. patut la mereka bunuh cicak malam Jumaat...

Ye ke Prof akhir zaman nanti mcm tu? Terima kasih krn memberi maklumat ini... mcm mana la keadaan cicak yg jadi spy tu ya... Jahat betul makhluk Allah yg satu ni...

miss GAZA said...

akak,
saya geli gak ngan cicak!
=p

penah dulu cicak masuk dalam baju saya pastu merayap dari leher sampai ke kaki!
huh!
sejuk semacammmm aje rasanyaaaaa!
haha
geli kat cicak sampai sekarang..


cicak kat umah saya ni hampir pupus da dikerjakan kucing saya..
nampaknya kucing saya ja dapat pahala ikut Sunnah Rasulullah..
haha


selamat hari bapa jugak pada abah kaka dida..
=)

Dida... said...

Eiiewww.. dik.. seram bulu tengkuk bila baca cicak merayap dlm bdn adik... menggelitik gelitk akak kegeliannnn....

bagus kan ada kucing dkt rumahh... akak pun suka kucing.. masalahnya Hubby akak tak berapa nak minat kucing laa.... so, dok geram dgn kucing orang jeee...

Thanks dik for the wish... :)

Baitijannati said...

assalamualaikum...

cite pasal cicak ni teringat kisah cicak arab ni...dah 2 kali akak terserempak....makk oii,..mmg besar n ada yang colour seakan kemerah-merahan...pastu besar dia adalah 3 kali ganda cicak biasa...tgnnye pulak aduhai..nmpak sbijik2 jari2 dia..waa...mmmg geli habis...pernah stu kali tu duk dlm bilik...x brani la akak nak sidai kain...nk halau...mkin jinak lak plak..duk kat situ....je...smpai asben akak pun geli nak pukul cicak tu walhal kalau kat msia dulu dialah expert lastik cicak guna getah surat posmen...hheheh,
lgi satu kat toilet kat masjid bukit badar....waaa....mmg besar..still terbayang2...

smpai anak2 pun ktakutan..lagilah kalau kita tgok lampu luar umah waktu malam..waaa...mmmg bykkkk...kalau la jatuh kat mana2 site badan kite....mmg x tdo malam...hheh

lani dah mmg fobia bg akak kat sini...apa2 keje kena hati2....terserempak...mmg x ble nak buat keje...:)...apa pun syukran sharing good info...cu

Dida... said...

Waalaikumsalam kak Ila...

Allahuakbar!! kakk.... seramnya dgr cite akak... belum tgk je dah geli bila cuba bygkan apa yg akak ckp nih... nape tak amik gmbar buat kenang kenangan.. hehehe..

Setakat ni rumah saya bebas lagi dgn makhluk ni... tak tau la lepas ni.. kot2 dia dgr saya cerita dlm blog.. tetiba dia muncul je... hisshh.. mcm cerita semut la.. sy pernah cite yg rumah saya tak ada semut langsung... tup2 seminggu lepas tu.. rumah saya la ni dah byk smut... tp semut takpe.. tanda rumah kita byk rezeki... tp kalau cicak.. eiiiiii... geli seram la..

ummu Masyitah said...

salam Dida..kat sini kan di rumah mertua saya..cicak2 nyer besar2 .saya ingat kan anak mengkarung.menjerit2 saya.abang ipar pun terkejut dengan ke'besaran' cicak2 nih.kalaulah saya saintis nak juga wat kajian spesis cicak di kawasan rumah mertua nih...

Dida... said...

Ummu Masyitah...

Kat mana rumah mertua ya? pelik gak kalau dkt malaysia ada cicak besar.. belum pernah jumpa lagi..

Kalau dkt arab ye la.. besar mcm mengkarung sikit.. org kata la... saya belum jumpa laagi..

ummu Masyitah said...

Dida,masa saya tinggal di Johor dan beberapa tempat lain,mmg tak prnh jumpa cicak besar nih.tapi di umah mertua,di Pahang mmg selalu saya jumpa cicak besar mcm size anak mengkarung.mmg fobia dan terjerit2 lah saya.sanggup berperang dgn cicak2 nih selagi saya tak nampak dia keluar/mati,saya taknak duduk dlm tuh....maybe kat sini masih banyak hutan,pokok,gua/gunung...

Dida... said...

Ummu Masyitah..

ye ke dkt Pahang cicak besar2?? Alhamdulillah dulu sy duduk Pahang 3 tahun x pernah jumpa pun cicak yg bersaiz besar.. ngeri kan...

Terima kasih krn sudi bertandang ke sini... InsyaAllah will visit ur blog soon...

ummu Masyitah said...

Dida, mertua di Jengka. masa saya duduk Keratong, Muadzam Shah, tak de cicak besar. cicak comei2 macam biasa je. tapi masa di Keratong jiran depan rumah merangkap warith suami, bagi petua, cicak takut dgn rotan dan mati kalau kena pukul dgn rotan.jazakillah,sudi brtndang ke teratak saya.