Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

8.20.2009

Tolong saya...

Salam semua..

Saya ada satu masalah yg saya alami dan saya ingin sekali mencari penyelesaiannya.. masalahnya begini.... saya ada seorang sahabat blogger yg memiliki blog "Koleksi Gubahan Atie"... saya amat gemar mengunjungi blog beliau kerana blog beliau memaparkan hasil seni kreatif gubahan yang amat menarik.... tetapi malangnya... entah mengapa sudah agak lama saya tidak dapat menembusi ruangan komen di blognya dan ia akan memaparkan kotak komen seperti dibawah....


Jika anda lihat... ruangan kotak komen tersebut TIDAK ADA 'scroll bar' yg membolehkan saya menaip 'Word verification' dan oleh sebab itu saya tidak boleh mem 'publish' comment saya tersebut kerana setiap kali saya saya nak post comment, dia akan keluar setengah kotak sahaja (seperti gambar di atas). Saya tidak tahu samada hanya saya seorang mengalami masalah ini.. ataupun blogger lain juga menghadapinya... Saya minta tolong sangat2.. jika rakan2 blogger boleh bgtahu saya mcmana nak selesaikan perkara ini... menurut beliau baru2 ini... ruangan komen tersebut dah boleh berfungsi seperti biasa.. tp.. perkara yg sama tetap berlaku pada saya apabila saya ingin meninggalkan komen di blog nya....

Sebenarnya, saya tidak pernah miss entry terbarunya.... saya rasa sedih pula bila sudah mencuba beberapa kali... tp tetap tidak boleh.. ada sesiapa yg boleh beritahu saya solutionnya tak? Kepada Kak Atie yg sudah meninggalkan pesan di sini beberapa kali.. saya meminta maaf bebanyak.. saya takut Kak Atie terasa hati... dan fikir yg saya sudah tidak sudi menjenguk blognya.. tp. itu adalah tidak benar sama sekali..... percaya lah wahai Kak Atie.. saya adalah pengunjung setia blog akak walaupun akak jarang update... cuma masalahnya, saya tidak boleh tinggalkan pesan di sana je...

Kepada pakar2 IT di luar sana yg ingin membantu saya.. ataupun blogger2 yg baik hati.. sila kunjungi blog beliau Koleksi Gubahan Atie (sila klik) dan cuba tinggalkan komen di blog beliau.... sesiapa yg mengalami masalah yg serupa seperti saya.. sila inform saya.. dan sesiapa yg tahu mcm mana nak selesaikan..... bantuan anda amat2lah di perlukan dan didahulukan dengan ucapan berbanyak2 terima kasih.....

P/s: Mesti kawan2 bkata dalam hati.. "Laaa.. ingatkan apa la tadi... bunyi mcm gempak je.." hehe... (^_^) jgn marah....

Sekian, wassalam...

37 comments:

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Sahabatku Dida,
Semoga sihat2 saja ok.

LOL juga sebenarnya menghadapi perkara yang sama. Sebiji seperti masalah Dida. Dulu Kak Atie pernah berkunjung ke blog LOL dan apabila LOL mengunjungi beliau, LOL tak dapat menembusi kotak komen. Tak lepas coz verification words hanya separuh dan tidak ada scroll up and down. Risau juga Kak Atie terkecil hati coz LOL seolah tak mengunjungi dia.

Kepada Kak Atie, LOL ader datang tau.. :)

Takkan kita berdua jer kowt ader masalah nie?

Hehe..

Dalam hati LOL:
"Hah..? Tolong saya? Ni Power Ranger Merah datang nie..."

Hehe..

Cik Skaf said...

salam perkenalan. Selepas baca entri Dida, saya cuba ke blog kak Atie, tetapi nampaknya berhadapan dengan masalah yg sama juga. Saya pun tak pasti kenapa.

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

adeh.. ana ingt kenapa td.. huhu.. xdapek nak nolong.. xreti gak bab2 IT ni :D

ummi humaira said...

salam ramadhan buat Dida di perantauan ..
masalah yg sama juga kak alami bila nak menyapa atie ..jadi akak pun sama le dgn kalian selalu ke blog dia tapi tak dpt nak tinggalkan jejak.

Razak said...

Salam Dida,

Saya pun mengalami masalah yg sama dah cuba byk kali tapi semuanya gagal, utk mengatasinya ingin saya syorkan kpd kak atie supaya disable jer word verication tu dlm setting blog kak atie...

arryani said...

Pernah kena masaalah yg sama...

tapi, tak ingat kt blog sape..

penyudahnya...sampai skrg tak bg komen kat situ...

p/s sori , nak bantu, tapi tak tau mcmana cara dpt bantu...ngeee..


Slamat berpose..slamat beribadah..

arryani said...

Lupa nk tanya..raya ni balik ke?

kalo blik, dtg la ke rumah nnti...

Yatie said...

salam...

pe habaq...?

Selamat menyambut Bulan Ramadan yang bakal menjelma nnt yer...
ttg masalah tu yatie tak tau lar..

سيف النظام بن حاج عثمان said...

Salam....

Hmm... susah ni. Buat sementara boleh cadangkan kak atie letakkan ruangan shoutmix chat room kat blog. Sesuai untuk mereka yang ada masalah loading preview full page. Dida pun letak la shoutmix sekali... sonang nak tinggalkan pesanan ringkas.. :)

atie said...

Salam Dida,

Hai... glamor la blog akak yang tak boleh komen tu kan... tak pe tak terasa hati pun akak faham.... tanya kak zai macam mana dia dapat gi beri komen kat blog akak... yang akak cuba tekan scroll kat tetikus dlm kotak komen jadi kotak tu akan dapat di gerakan keatas dan kebawah.. cuba lah mana tau boleh kan... terima kasih atas keperihatinan semua.

MuMMy 2 Haqq said...

kalo buka kat mozila ok kot? sy selalu jadi mcm tu kalo kat ie.

Dida... said...

Dear LoL sahabat ku yg prihatin selalu...

Waa.. Power Ranger Merah yg datang dulu nak selamatkan saya... tp tak boleh jugak diselamatkan.. hehe..

lega rasa sbb bukan saya sorang je yg ada problem mcm tu... harap Kak Atie baca komen2 di sini dan membuat sesuatu di blognya...

Thanks Power Ranger Merahku.. :)

Dida... said...

Cik Skaf..

Salam perkenalan jua... haa.. tu lah, ingatkan setting laptop saya yg problem..

Terima kasih ya kerana sudi berkunjung ke sini dan menjadi follower saya... akan berkunjung balas x lama lagi.. tunggu.... :)

Dida... said...

Norrul..

Hehe.. jgn marah tau.. saja je buat title gempak.. tp x gempak mana pun... kalau Norrul x reti... saya lagi la... 2x5 je..

Dida... said...

Ummi Humaira..

Salam Ramadhan buat Ummi jua.. terima kasih kerana prihatin dengan masalah saya ni... Kak Atie memang benar2 kena buat sesuatu ke atas blognya.... utk memastikan pengunjung2nya boleh tinggalkan jejak di sana...

Dida... said...

Kak Yann..

Haaa... Lega rasa.. dah beberapa orang yg kata ada problem serupa..

Takpe... tak ambil hati kalau x dpt bantu..

Selamat berpuasa dan beribadah juga buat Kak Yann.. lama juga x jenguk rumah Kak Yann.. magnet Kak Yann dah x power kot.. (hehe.. jgn marah..)

InsyaAllah.. umah Kak Yann dkt mana ek? dkt angsana ke? itu je yg saya tau sbb akak selalu cite pasal angsana.. ngeee..

Terima kasih kerana sudi jemput dtg rumah..

Dida... said...

Yatie..

Wassalam... habaq baik Yatie.. Yatie pulak mcm mana?

Selamat menyambut Ramadhan yg mulia jua buat Yatie sekeluarga..

Dida... said...

Waalaikumsalam Ustaz..

Memang susah la ustaz... nanti saya cadangkan pada Kak Atie utk tambah shoutmix di blog nya...

Bagi saya pulak... saya dah pernah letak dulu.. tetapi shoutmix saya menjadi 'panas' dgn komen2 orang yg x bertanggungjawab.. jadi suami saya nasihatkan supaya menutup sahaja shoutmix tersebut utk mengelakkan fitnah... jadi sampai sekarang tak ada dan tak akan ada shoutmix di blog saya... Harap ustaz faham dgn masalah saya..

Syukran ya ustaz kerana mengutarakan pandangan ustaz di sini.. :)

Dida... said...

Wassalam Kak Atie..

Haa.. memang saya suka glamor2 kan blog orang nih... memang keje saya hihi... saya harap Kak Atie baca komen2 orang lain juga di sini.. mana tau akak boleh ikut cadangan mereka...

Buat pengetahuan akak.... saya dah cuba beberapa kali dan dengan cara macam mana pun.. dan dah ikutpun cadangan akak.. tp masih tetap x boleh... saya rasa akak kena ubahkan setting dia.. tp saya x pasti nak ubah dekat mana...

Nnti tunggu Kak Zai datang sini dan baca n3 ni.. nak tengok apa pulak pendapat dia.. mmg saya nampak dia je yg bagi komen dkt situ...

Akak perasan tak yg bukan saya sorang je yg x boleh komen dekat blog akak tu... orang lain pun sama.. akak betul2 kena buat sesuatu la kak..

Pasal blog anak akak tu.. saya x boleh access.. dia tulis.. hanya family member je yg boleh masuk.. dia kena ubah setting utk bagi orang awam membaca blog beliau..

Dida... said...

Mummy 2 Haq,

Saya mmg buka pakai Mozilla pun.. dah lama x buka pakai IE...

Mummy dah cuba bagi komen dlm blog Kak Atie belum?

Terima kasih krn sudi beri cadangan di sini...:)

Dida... said...

Saudara Razak,

Waalaikumsalam..

Terima kasih kerana prihatin dengan masalah saya... saya harap Kak Atie baca cadangan saudara itu... moga ada jalan penyelesaiannya... :)

zai said...

Salam Dida...

trm kasih atas pandangan atie..akak pun mula2 pening juga tapi apa akak buat..akak pergi kat kotak komen pastu akak taip dan akak scroll (highlight) cursor sampai kebawah baru boleh taip kat word verification ..

cuba dida dan kawan bloggers yang lain cuba tgk..pasti boleh tapi kena buat homework kat tpt situ byk kali la..org cakap try on error sampai boleh..rasa2nya boleh dah lepas tu...

cuba ya dida..jgn putus asa

syahbandar87 said...

salam..knp x de chat box..x leh nk letak short msg...x pela..kt sini bleh jgk kut..hehe..slmt menyambut ramadhn..dan salam persaudaraan

atie said...

Salam Dida,

Sebenarnya akak dah tukar templet pun tapi ruang komen tu masih macam tu gak walaupun tukar templet baru...
cuba punya cuba tu yang dapat kena scroll kat dalam kotak komen tu...scroll tu macam kalau kita nak tengok blog secara cepat ke bawah kita scroll pakai tetikus tang bahagian tengah yang boleh diputar2 tu... akak pun tak dapat nak jelaskan dng terang coz tak pandai sangat tang peralatan nie..
terima kasih

LotsOfLove-Pearls said...

Salam Dear,
LOL faham maksud Sis Atie tue tapi masalahnya ialah apa yg berlaku kat blog Sis Atie tidak sama ngn apa yg kita alami..

kat kita, scroll up and down tu xder..

hehe...

maaf tak dapat nak membantu..

sis_nita said...

salam ziarah.. sekadar pendapat dikongsi bersama.. :) saya ni kawan kepada LOL-power rangers :)

try tukar cara komen sekarang kepada komen "pop-up".. sbb kawan saya pon mengalami masalah begini lepas tukar template.

caranya pergi kat

1. dashboard
2. setting
3. comment
4. pilih "pop-up window"
5. save.

insyaallah.. mungkin boleh yerr..

salam ramadhan al-mubarak..

LotsOfLove-Pearls said...

Yihuuuu....

Thanks Sis Nita..

Sayang Kak lebey ar...

Sayang sangat...

Dan kepada Dear Dida, mayb you leh share this kat Sis Atie/send her email.

Kepada Sis Atie, kalau terbaca komen ini, I mean komen sis nita itu, mayb kak leh adjust k..

Hehe..

Thanks to all..

Cheeewah, mcm blog LOL plak..
Kahkah...

Thanks Sis Nita yang baik hati..

shaniza said...

Salam Dida..
Wow! Dah pandai buat gempak ye? he..he..
Rasanya Atie kena masuk "tetapan" dan pergi ke ruangan "ulasan". Tukar "perletakan bentuk ulasan" kepada bentuk "halaman penuh'. Borang komen terbenam tidak boleh digunakan jika anda telah menyahdayakan Halaman Kiriman.
Benda ni pernah berlaku pd ruang komen akak tapi akak sendiri yang tak boleh masuk nak ulas.. tapi lepas tukar bentuk drp 'dirakam di bawah catatan' ke ' Halaman penuh' baru boleh ulas.. cubalah kot2 boleh..

Dida... said...

Wslm Kak Zai..

Tak boleh juga.. mgkin akak boleh.. tp bila tgk guna laptop kami x boleh.... saya suggest Kak Atie tukar kotak komen spt pop-up window... spt yg dicadangkan oleh sis nita...

Kak Atie.... sila ikut cadangan mereka ini ok...

Dida... said...

Syahbandar87,

Salam Ramadhan buat anda juga... saya dah explain kenapa tak ada chatbox di sini.. sila baca komen saya pada salah seorang sahabat blogger di kotak komen ini...

Terima kasih kerana sudi berkunjung ke blog saya....

Dida... said...

Kak Atie...

Saya harap kak Atie baca komen2 mereka di sini.. dan ikut cadangan2 mereka.. seriously akak kena tukar kotak komen yg ada sekarang seperti kotak komen saya ni... iaitu dinamakan 'pop-up window'

Akak boleh ikut langkah2 spt Sis Nita cadangkan di atas... kalau x faham.. boleh ikut cadangan Kak Shaniza... tp saranan Kak Shaniza bukan guna 'pop-up window'.. tp guna halaman penuh.. kedua2nya InsyaAllah boleh menyelesaikan masalah Kak Atie...

Selamat mencuba dan semoga berjaya... harap ini boleh membantu dan kami rakan2 akak boleh meninggalkan komen spt biasa...

Dida... said...

To LoL.. Sis Nita n Kak Shaniza...

You're the best! You're my saviour..

LoL nak buat blog ni mcm blog sendiri pun takpe.. tak kisah punya.. lagi suka.. hahaha..

Sis Nita.. Salam Ramadhan buat sis sekeluarga juga dan salam perkenalan.. terima kasih ya coz bagi cadangan itu.. moga Kak Atie berjaya..

Kak Shaniza... bukan sekarang baru pandai buat gempak... dari dulu lagi.. cuma dah tak rajin bergempak je.. hihi...

Thanks kak atas cadangan itu... :)

Dida... said...

To All...

Terima kasih sahabat2 ku semua di atas komen2 dan cadangan2 yg bernas utk menyelesaikan masalah saya dan Kak Atie ini.. moga Kak Atie berjaya mengubah setting di blognya.. Selamat mencuba buat Kak Atie...

Dan utk semua sahabat2 yg baik hati... bantuan anda amat saya hargai.... May Allah bless you most... :)

LotsOfLove-Pearls said...

Salam Dida,

semoga masalah sis atie ni leh selesai..

hehe...

aku nak test cara kak zai lak..

usaha eskalator kejayaan..

hehe..

kepada Dida yang kusayangi,
Salam Ramadhan...

Love ya!

kakpah said...

Salam Ramadhan. Tak dapek den nak nolong e, haha..

syahbandar87 said...

owh camtu rpenye.knp jd camtu..sesama manusia ni de je yg dengki kan.sampaikan fitnah tu.x ptt tul.huhu..sy pula memilih untuk x letak gmbr2 ni.x nk nanti orng benci dngn wajah sy ni.yela mane tau diorng x sependapat ke dngn tulisan sy..hehe..lg pun kdng2 dngn gmbr jg blh bwt fitnah mcm2 dh..klu perempuan lg la..so sy memilih untuk x pamerkan diri sy kt blog sy..hehe..sy doakan muga akak berbahgia hndknye bersama keluarga akak
:)

akuzz said...

salam, puas dah cri penyelesaian ngan blog sy nih.. dah macam2 cara try tp xberkesan gak! naper ek "post a comment" kat blog sy ni xada?? ada cara lain x? Please bantu sy...t.kasih..

blog sy http://storyakuz.blogspot.com