Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

5.21.2009

Bebaskanlah Saya!!

Saya akan maafkan semua kesalahan orang lain pada diri saya.. YAA.. Kenapa? tak percaya.... takpe.. itulah salah satu azam saya pada tahun ini... Memang.. Kemaafan itu Dendam yang Terindah... dan amat sukar untuk kita lakukan.. But then, buat apalah saya nak simpan sifat marah saya pada orang kerana itu sudah tentu tak akan memberikan apa2 manfaat pada saya... yang penting... SAYA NAK BEBAS DARI BELENGU AMARAH... mcmana nak bebaskan tu.. saya rasa, dengan cara memaafkan kesalahan orang lain pada saya.. tak kiralah samada orang itu sengaja buat saya marah.. ataupun dengan tak sengajanya telah menghiris hati saya...


Orang kata.. jangan suka marah2 nanti lekas tua.. Betul juga.. kalau kita marah... muka dah tentu akan masam mencuka... senyum akan hilang entah ke mana... bila muka dah masam.. urat muka akan kendur... bila urat muka kendur.. nmpak la tua.. tp org kata.. saya nampak muda dari usia saya sebenar.. hehehe.. mungkin sebab size badan saya yg comel... maka nmpak la muda... jgn ckp saya perasan... tu bukan saya yg kata.. org yg kata tau... heheh...Astaghfirullah.. jauhilah diri dari sikap riak & membangga diri... syuh.. syuh... Oh ya.. bila muka kita masam mencuka tanpa kita sedari ia akan melampiaskan perasaan kita pada org sekeliling... tak semena2.. org sekeliling akan rasa serba salah dan anggap bahawa kita juga marah padanya.... Jangan sampai marahkan seekor nyamuk satu kelambu kita nak bakar... bahaya tu dek non...

Mak saya pernah kata.... biar org buat kat kita.. jgn kita buat orang... Maksudnya.. kita janganlah balas perbuatannya tu... ataupun jgn lakukan perkara yg sama pada org lain... perkara mcm tu
tak akan ada kesudahannya malah akan menyebabkan banyak hati-hati yg marah... Rasullah SAW pernah bersabda... sebaik2 perbuatan untuk menghindari marah adalah berdiam diri... hmmm.. tp itu tak bermakna kita lemah... sebenarnya pada ketika itu kita adalah seorang yang kuat.. kerana kita telah berjaya melawan godaan syaitan.. Ialah.. marah tu kan salah satu sifat dan warisan iblis laknatullah sejak penentangannya terhadap Nabi Adam a.s. Sejak keengganan iblis itu.... api kemarahan mula membara dan menjadi cara hidup Iblis beserta bala tenteranya. Adakah kita ingin menjadi salah seorang pengikutnya? Nauzubillah...

Rasulullah s.a.w. bersabda: :
"Ingatlah sesungguhnya marah itu adalah bara api di dalam hati anak Adam. Tidakkah engkau melihat kepada kedua matanya yang merah dan urat-urat lehernya yang membengkak? Apabila salah seorang kamu mengalami yang demikian, maka hendaklah dia mendekatkan dirinya ke bumi."(hadith riwayat At Tarmizi)

Di sini ada satu doa untuk kita lawan perasaan amarah kita.. biar tok nenek iblis, syaitan dan yg sekutu dgnnya mencicit lari tak cukup tanah bila kita baca doa ini...

A'uzubillahiminashshaitonirrajim...
Aku berlindung diri dengan Allah dari Syaitan yang terkutuk...


Allahummaghfirli dzanbi wa adzhib ghoizho kolbi wa ajirni minashshaitonirrajim...
Ya Allah, ampunilah dosaku dan hilangkanlah kepanasan hatiku dan lepaskanlah akan daku dari syaitan yang terkutuk.

Huhh.. lega rasa bila dah tak marah2... diri rasa lebih tenang... fikiran tak bercelaru.. cuma rasa rindu je sikit... rindu Family kat Malaysia la... Sapa2 tau mcm mana nak ubatkan rasa Rindu? hehe... apa kena mengena topik MARAH dengan RINDU ek?

Yang pasti.. mutiara jernih pasti akan mengalir lagi tatkala rindu itu datang menjelma...

29 comments:

arryani said...

Dida,

Salam dik!! Akak pun nak marah jugak ari nih...Tapi bila baca N3 ni sejuk sikit...Cuma tak taulah sampai bila boleh sejuk...

Ade ke patut, ada org tak ada keja boleh nak panjat bumbung umah saya ......Memang hati ini sedang membara..

Tetiba jek bukak blog awak..Sejuk lah sikit..

TQ for sharin...

Dida... said...

Wslm..

Ish.. tu bukan tahap marah lagi.. tu dah kira takutttt.. bahaya tu kak.. akak kena report polis.. nanti polis peronda akan round rumah akak..

Tu percubaan pertama dia belum berjaya lagi.. takut dia akan buat comeback.. baik akak buat report polis cepat..

ummumishkah said...

Dida...
Salam perkenalan
a nice blog!!
terima kasih ingatkan pasal marah..

Dida... said...

Sama2 ummu..

Salam perkenalan juga.. terima kasih coz sudi singgah blog sy yg x seberapa ni.. Dtg lagi lain kali.. :)

Pengasas said...

Salam ziarah!
Blog yang sungguh bagus. Blog Keamanan. Dah disenarai dalam blog:
http://abdulwahabarbain.blogspot.com/
Tahniah.

miss GAZA said...

salam ukhwah dr saya..
nice tul blog akak,
sweet!
:]

saya suka n3 ni.
thanx ya ats pringatan!
btw,
xde pekdahnya klaw kta marah2 ni kan?
sabar itu lebih baekkk..

DAMAI said...

salam ziarah...

tinggal di arab ke?...atau keje?...atau belajar?..^^

salam ukhuwwah ya...

Dida... said...

Salam utk Pengasas..

Terima kasih atas penghargaan saudara ke atas blog saya yg tak seberapa ini.. InsyaAllah akan saya kunjungi blog saudara very soon... dan saya akan senaraikan blog saudara di sini.. :)

Dida... said...

Miss Gaza..

Salam ukhwah jua.. terima kasih dik sbb sudi baca n3 akak.. akak pun suka n3 di blog adik.. byk benda yg ilmiah boleh di baca...

Ye betul.. jika kita x boleh control marah kita, byk kesan buruk yg akan timbul.. dah la fikiran kusut.. dan hubungan pula akan bertambah renggang.. jadi, jalan terbaik.. kita maafkan je lah kesalahan org tu.. mana tau.. dia akan insaf dgn kemaafan yg kita hulurkan itu.. so, there will be a win-win situation...

Dia insaf & bertambah baik.. kita plak dpt pahala sbb menyedarkan dia.. Wallahualam..

Dida... said...

Wslm Damai..

dulu saya bekerja di Malaysia.. sekarang ikut suami yg bekerja di sini.. so, I'm a full housewife now..

Damai belajar dekat Ukraine kan? Jarang dengar ada Malaysia yg study kat sna... ambil course kedoktoran ke? Belajar rajin2..

Saya mmg suka kenal2 dgn anak rantau ni.. especially yg di Tanah Arab... Nice knowing you!

SuFy said...

salam, sis..hehe..nice article gak..bagus, sy pon nak maafkan smua org..tp sy pon byk bt salah kat sume org..huhu

*smg sis hepi slalu k..
*keep in touch yerr...

Uncle Lee said...

Hello Dida, was at Pearl's blog noticed your lovely profile pic, but regret my bahasa is very jurassic, so will comment in English....
Wow, you in Saudi Arabia presently?
Would love to visit there one day.
You keep well and have a nice day, Lee.

Dida... said...

Wslm Sufy..

Kite semua ada buat salah.. mana ada manusia yg maksum kat bumi ni kecuali Rasulullah SAW.. dan para nabi2.. Jadi kite kena lah saling maaf & memaafi.. sekali sekala kita kena lah letak ego kita ketepi demi satu KEDAMAIAN.

Harap Sufy pun bhgia juga.. Will keep in touch with you.. InsyaAllah..

Dida... said...

Hi Uncle Lee..

I'm very honored to have you commented here.. really appreciate it.

Yeah.. I'm in Saudi since end of January.. about 4 months already..

Nowadays there are many foreigners from many countries working in Saudi... If you have opportunity to work here, for sure you can come. But, for holiday purpose.. I would suggest you go to Turki or Dubai.. I think Turki is a nice & beatiful place to visit...

Nice knowing you uncle Lee.. take care!

LotsOfLove-Pearls said...

Salam..
thanks kunjung blog Pearls..
ader nama Pearls di sana..
Hehe..
Uncle pown sampai kat cne..
welcome uncle Lee..
hehe..

Dida... said...

Wslm..

Hi Pearls.. lepas ni bleh la keep in touch.. org PG gak ke.. your face remind me of one of my old friend.. ntah kat mana lah dia skang..

anyway.. tgk pearls ni bleh la ubat rindu skit kat kawan tu.. :) Bleh kan?

ZaHiRaH said...

salam kenal..saye pon tak suke mrh2.. bile marah2 lg tension..erm psl make up tu xdak amik kursus ape pon, blaja sendiri sket2 sejak form 1.hehe

speakforperak said...

Dida,

Terima kasih kerana join Suara Perak.

salam Mesra.

Dida... said...

Zahirah,

Emm.. bagus tu.. org yg cool & x suka marah2 nmpak manis je mcm Zahirah.. hehe..

Uish.. style mcm make-up artist professional jek.. sy dulu ada amik kursus gak.. penah mengandam sekejap.. Anyway, satu skill yg x semua org bleh buat dgn bagus.. but you can do it much better!

Dida... said...

Speak for Perak...

Sama-sama... Salam Perjuangan..

Nik Fauziah Nik Hussin said...

salam..
salam ziarah..
teringat kata dr. fadhilah kamsah. maafkan orang sentiasa insya-Allah kita akan berasa tenang..!
semoga kehidupan dida di perantauan sentiasa dalam lindungan Allah.
- kaknik.

REENAZ said...

Betul la Dida...Kengkadang, perasan marah tuh dtg dari org lain bukan dpd kita(org yg sbb kan kita marah) tapi tuh kengkadang kita gak leh wat org marah dpd kata2 kita sbb kita tak sedar dgn apa yg kita katakan....Terutama utk org yg bnyk cakappppp....Mcm akak....huhuhuhu.....Mintak mahap kalau anda ada rasa marahhhh...sob sob sob (ni tgh nangis guling2tahap gaban nih!)

ASYIQ said...

Salam...syukran jazilan krn sudi ziarah blog saya.

Nice blog..add u as my new blogger friend, shall we?

Nice to meet u today.

Dida... said...

Wslm Kak Nik..

Thanks 4 visiting.. ya.. Dr. Fadhilah Kamsah adalah salah seorang motivator yg saya minat..

Terima kasih atas doa Kak Nik.. moga Kak Nik juga akan sentiasa dirahmati Allah S.W.T

Dida... said...

K. Ina..

Betul tu Kak Ina.. sebab tu.. kita jgn berat mulut utk meminta maaf.. pada sesiapa yg dah mengenali kita secara dekat tentu dah kenal hati budi kita mcm mana.. jd tak akan berasa marah & kecik ati.. tp pd sesapa yg baru je kenal.. tentu tak faham cara kita bergurau..

Apa2 hal the best thing.. tak rugi jika kita mengalah.. org akan lebih selesa & respect dgn kita...

Dida... said...

Salam Asyiq..

Ok..besar tapak tangan... padang pasir Arab Saudi saya tadahkan.. hehehe..

It's my pleasure to have you as my blogger friend... Have a nice day!

Ex Starians said...

Salamun'alaikum, sudi-sudilah mengunjungi laman saya Puisi, Syair, ....?

Dida... said...

Ex Starians..

InsyaAllah.. saya akan berkunjung ke laman tersebut..

Terima kasih kerana menjemput saya..

LotsOfLove-Pearls said...

Boleh..
Boleh..

I am Sabahan..

Hohooo..

12/07/2009