Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

6.14.2009

Apabila khayal menguasai..

Saya tersedar dari tidur yg lena setelah semalaman saya tak dapat pejamkan mata... kenapa ya susah sangat nak tidur malam semenjak 2 menjak ni.. entah le... syukur la saya masih bernafas lagi.. (kalau tak takkan saya boleh menaip entry ni ye tak.. hehe..) saya mencapai henpon sebelah bantal saya.. jam di skrin menunjukkan 1.38... erkk... dah lewat! lama gak saya terlena.. dari pukul 10 pagi... Astaghfirullahalazim... saya tersedar yg saya belum Dzuhur lagi... saya bingkas dari pembaringan dan bergegas ke bilik air... setelah tanggungjawab saya pada YG SATU itu saya tunaikan... saya terus ke bawah.. lihat sekeliling.. pergi ke dapur.. capai cup cake yg hubby saya beli.. sambil mengunyah sambil lihat siaran di TV... ah.. takde cerita yg menarik... saya beralih punggung ke sofa tempat laptop saya diletakkan... 'switch on button'... dan apa lagi.. check email dan buka blog saya... lihat2 jika ada kawan2 update cerita di blog masing2... sambil2 tu membalas beberapa komen dari kawan2....

Terhibur sikit hati bila melayan blog ni.. tapi tak boleh lama2.. nnti saya diserang sakit.. sakit apa tu? sakit khayal lerrr..... selain tu.. bahu saya sebelah kiri ni selalu je bisa2 bila lama mengadap laptop.. sapu losyen halia sekejap je leganya.. lepas tu.. dia serang lagi.. aduss... bisa betulll... kalau ada mak kan best.. dia kalau urut bahu saya.. pergghhh.. powerrrr... terus hilang sakit tu... ermmm.. dah lama tak dapat rasa tangan mak mengurut badan saya... :(

Lepas melawat ke beberapa laman web.. mata saya terpaku pada satu forum soal jawab agama...di mesra.net. Dari hal solat, mandi wajib.. soal ikhlas.. pengalaman haji.. dan akhir sekali soal mati.... uhh.. kalau soal yg terakhir ni.. saya memang baca macam saya nak mati sekejap lagi je... memang insaf tak tau nak kata mcm mana... tetiba... azan berkumandang.... saya masih lagi kaku ditempat duduk sedang mata dok melirik dari satu perkataan ke satu perkataan.. dari baris ke baris... sungguh asyik mengamati artikel tentang kematian... dan ketika itu terdengar bunyi enjin kereta yg tidak asing lagi dari pendengaran saya... hallamakkk.. hubby saya dah balik dari keje ke?? saya mengintai dari celah daun pintu dan terlihat ada cahaya lampu kereta.. memang sah.. Apa lagi.. saya pun melangkah 3 anak tangga sekaligus dan terus masuk ke bilik air utk berwudhu.. selesai itu.. saya buka pintu bilik air dengan perlahan dan perhati kalau2 hubby saya ada menyorok di belakang pintu untuk buat 'surprise'. Dia memang mcm tu.. suka sergah saya dari belakang.. dan saya ni tak boleh terkejut sikit.. mula la saya sakit dada... huh.. takde.. nasib baik.... Dia ada dekat bawah la tu.. mungkin sedang menyandar keletihan di sofa... biasanya saya akan sambut dia bila dia balik kerja.. tp bila saya terfikir yg saya belum solat lagi.. saya lupakan hasrat saya tu... saya segera menyarung telekung dan mengangkat takbir... Ussolli Fardu Maghribi......

Selesai solat...berdoa.. saya duduk sekejap tanpa terus bangun.. dlm hati.. senyap je hubby saya ni... biasa kalau saya tak turun2 dia yang akan menjengah saya di bilik... herrmm tertidur agaknya.. hishh.. takkan maghrib2 tido kot.. saya terus bingkas melipat telekong dan mula memanggil namanya.... ehh.. tak berjawab.. saya terus bergegas ke bawah.. lihat di dapur.. takde... di belakang pintu.. ( mana tau dia menyorok.. dia memang suka main nyorok2 ni..).. eh takde jugak.. tengok dekat bilik belakang.. pun takde... larrr.. mana pulak nih??? saya duduk di sofa... memikirkan apa sebenarnya berlaku? saya capai henpon dan mula nak mendail nombor.. tetiba saya terlihat jam yang tertera di henpon tu.. HAH??? baru pukul 4.30 petang? laaaa.. patutlah hubby saya takde.. dia belum balik lagi... selalu dia balik keje pukul 7.30 mlm... HABISS.. yang saya pegi solat maghrib tadi buat apa?? siap tambah 2 rakaat lagi yg sunatnya.... aduss.. Dida.. dida.. Percaya tak rumah saya ni tak bertingkap? pasal tu la tak sedar langsung siang ke malam.. kalau tak tengok jam.. mmg tak sedar lerr...

Dengan langkah yang longlai dan separuh sedar.. saya terus mendaki tangga untuk ke bilik dan ganti balik solat saya yang tak sah tadi.. huhu... nasib.. nasib.. itulah penangan khayal.. lain kali jangan berkhayal lagi ye Dida... La haula wala quwwa tailla billah....


43 comments:

ummumishkah said...

maaf yer, nak ketawa ni! hihihi
macamana boleh dgr hubby balik tu ekk..

shaniza said...

Salam..
Pertama, nk gelak..ha..ha..ha.
Kedua, sakit kt bahu tu, rasanya berpunca dari urat belikat..cuba guna minyak panas sapu pd bah belikat dan pd lekuk bahu sebelah mana yg sakit tu. Tolak sikit urat yg berketul2,selawat..insyaAllah.
Ketiga, Tima kasih link blog.
Keempat,mesti boring kt umahkn? Pegi la main masak2 ke kt umah linda..dia pn boring tu..

Razak said...

Salam...sesungguhnya syaitan itu sentiasa mencari peluang utk menyesatkan manusia, lebi-lebih lagi waktu kita nak solat utk menghadap Allah SWT...moga kita sentiasa dijauhkan dari godaan syaitan.

"Kerana sesungguhnya syaitan-syaitan itu hanya mengajak golongannya supaya mereka menjadi penghuni neraka yang menyala-nyala." (Q.S-Fathir ayat 6)

Ana Afifah Hakim said...

Salam Dida,

Ni kak S. Lama tak tinggal nota kt sini. Rindu kt Dida. Bila lalu kt HR ofis tu mcm terpandang2 Dida duduk di meja.

Ha..tu tandanya dah kena tambah ahli keluarga. Bila dah duduk sorang2, siang di sangkakan malam hehehe

Arianni said...

salam perkenalan dida,
memang lucu bila baca ceritanye..berkhayal depan laptop xpe..hehehe

Baitijannati said...

assalamualaikum....

marhaban dida...lama dah x singgah 'umah' dida ni...bca n3 dida...gelak kjab..hehhe..btul la dida..kite duk kat umah sini...x tau mlm n siang...mcm malam je spanjang ari..yelah lampu pun x pernah padam...time black-out je..or lampu rosak..baru tutup...whatever moga ceria bersama hubby tersayang...happy belated besday utk suami...moga bhagia dunia n akhirat....aminn

speakforperak said...

sila layari blog speaker perak untuk mengetahui maklumat terkini isu perak.

'Suara Perak'

speakforperak.blogspot.com

terima kasih

Dida... said...

Ummumishkah..

Masa tu mmg saya yakin benar dia dah balik sbb bunyi kereta dia tu lain skit.. sbb tu ingat dia dah balik.. lagi satu sbb nmpak ada lampu kereta dkt garaj.. mgkin.. jiran yg belok sekejap dkt garaj tu tak.. Wallahua'lam..

Saya bila pk2 balik.. nak tgelak jugak... napa la saya ni naif sangat..

Dida... said...

Shaniza..

Hahaha.. gelak la puas2.. bleh ilang tensen jap kan.. mekasih ye bg tips tu.. sy rasa bahu saya ni pelik sket la.. dah bmcm minyak dah sapu.. tak jalan gak.. dulu.. masa skolah, ada buat acupuncture.. baik kejap je.. lepas tu.. dah keje.. dia datang balik... penah gak pegi specialist.. dia just bagi pain killer je.. ntah urat.. ntah saraf tak tau lerr..

Dida... said...

Razak..

Betul tuh.. sbb tu sebelum solat kita kena baca surah An-nas dulu biar syaitan tak berani dkt kat kite masa solat.. tp masa tu tak tau la kenapa saya konfiden benar solat mgrib di waktu Asar.. mgkin syaitan terlepas & berjaya m'khayalkan saya.. Astaghfirullah...

Moga kita jgn terpedaya dgn hasutan & ajakan syaitan yg direjam..

Dida... said...

Wslm Kak S..

Rindu la dkt akak & kawan2 dkt Titan.. bila la dpt ketemu ye.. InsyaAllah.. kita balik JB nak buat makan2 skit.. nanti kita jemput akak ye.. tak sabar nak balik Malaysia..

Tu la.. tgh berusaha nk tambah ahli keluarga ni.. moga dimakbulkan.. InsyaAllah..

Dida... said...

Arianni...

Salam perkenalan buat Arianni juga...

Nasib baik khayal nya tak terbabas waktu solat.. Nauzubillah.. cerita kelakar tp harus di ambil iktibar...

Dida... said...

Marhaban biki kak Ila...

Betul.. first time duduk rumah yg tak bertingkap ni.. rasa mcm duk gua je masa baru2 sampai.. lampu ngan aircond mmg 24 jam On la.. kalau takde jam.. mmg kita tak perasan la peralihan waktu malam dan siang tu..

Jazakallah Kathiran atas ucapan.. moga akak sekeluarga juga berbahagia dunia & akhirat.. amin..

Dida... said...

En. SpeakeforPerak..

InsyaAllah.. saya akan menyusul ke sana utk baca berita terkini itu..

Terima kasih di atas pesanan dan jemputan..

REENAZ said...

hahahaha.....Kelakau2! Tu bukan berkhayal tapi JALU! hehehehe

Mutiara Biru said...

Salam dari Malaysia.

Seronok baca blog ni. Sejuk hati berada di dalamnya. Kalau sudi singgahlah ke blog saya

pu3 balqis said...

eyt... siyes ka umah takdak tingkap...?
erm.. hahaha... lawakla..
its ok, pasnih kena slalu ja tgk jam..

sebenaqnya pu3 pon cam pelik ja tadi. sal mula tuh cita sal solat zohor, then trus maghrib.. cam langkau jauh ja cita dy..

rupanya tersilap..
:)

Dida... said...

Kak Ina..

Haa'aa.. Jalu ke.. mamai ke.. lebih kurang arr.. adik beradik khayal...

Naudzubillah.. jgn la jadik mcm tu lagi.. bkn apa.. terkenang solat kite yg tak dikira tu.. rasa rugi je.. tp takpe.. tu pengajaran utk kita lebih alert...

Dida... said...

Mutiara Biru...

Salam dari Yanbu, Saudi.. terima kasih.. saya memang sengaja letak aircond dkt blog ni bagi pembaca2 blog ni rasa sejuk je.. haha.. takde la.. gurau2 je ye..

InsyaAllah.. akan menyusul sikit masa lagi... tungguuuu...

Dida... said...

Dik Pu3..

Seriuss nih... mmg takde tingkap.. ada beranda pun tapi dia block dgn batu.. so ventilation takde.. harapkan aircond dgn ruang udara kecik dkt dapur tu jek... sidai baju pun dlm rumah...mmg takkan nampak la ampaian baju luar rumah dkt sini...

Sbb tu lampu & aircond 24 jam buka.. kalau tutup.. mmg bergelap la rumah akak nih... lemas tau.. nak buat mcm mana.. ikut kan je lahhh... janji ada tempat tinggal, syukur Alhamdulillah...

Lun said...

cerita ni mghburkn hati ^_^

Dida... said...

Thanks Lun...

ni bukan cerita.. tp kisah benar.. harap boleh jadikan pengajaran buat semua pembaca blog ini..

Terima kasih krn sudi membaca & berkunjung ke sini..

Yatie said...

salam...Dida

Cian dier, mmg kekadang kt mmg bleh camtu....takpe tak sengaja kan

Klu sakit bahu srh lar hubby tlg picitkan...smlm pon yatie srh hubby yatie tlg urutkan yatie..
alhamdullilah nmpk kurang lar ckit...
daaa..

LotsOfLove-Pearls said...

Salam Wahai Sahabatku..
Kali ini aku nak sengih sikit jer boleh tak..?

hehe..
dah sengih dh nie..

kena beli jam yang demikian besarnya gantung kat dinding.
xder ar lagi tersilap masa..

**bestnyer men nyorok2..

kehkeh..

miss GAZA said...

salam sayang buat akak..

lawaklah akak ni..
hurm,
tapi mmg penangan khayal ni buat kita tak sedar..
depan mata jadi tak nmpak.
tepi telinga jadi tak dengar..
=)

akak,
pasni letakla jam besar kat umah.
jam yg style bunyi tiap2 jam tu pon ok jugak.
bleh akak bilang kul brapa ye x?
huhu
gurau jer..
=p

best jugak umah takde tingkap ni.
mengurangkan risiko perompak masuk rumah!
=D

Tirana said...

Dida..

Sesekali berkhayal seronok rasanya..hehehe..tapi jangan amalkan selalu2 ye..

cun09 said...

salam... bila di pikio2 patut laa penting nyer ada jam kat umah or kat tangan :) dari budak2 hingga org tua jam tak boleh "hilang" punyer...

Dida... said...

Wslm Yatie..

Haa mmg la kekadang benda2 tu kita mmg tak disengajakan tp akan buat kita berpikir... nmpak mcm benda kecik...

Nak suruh dia picit? adoyaii.. tak jalan....

Dida... said...

Wahai sahabatku LoL..

Mmg saya sudah pikirin nak bubuh jam sebesar alam dkt dinding.. cuma blm ada kesempatan lagi nak p beli.. hubby saya busy sokmo..

bes ke men nyorok2??... lepas tu sergah orang.. wat suspend je....

Dida... said...

Salam sayang jua buat adikku miss Gaza..

Ohh..jam yg bunyi2 tu?? kirim salam ler nak letak... akak paling tak suka jam yg ada bunyi.. rasa seremm je.. dah la dok umah sorang2.. pastu dgr lak bunyi dentingan jam... haish.... nnti lain plak jadinya..

Best ke rumah takde tingkap? kalau blackout terus gelap... fresh air tak masuk... harap aircond je..

tp takpe.. nnti pindah rumah baru.. harap2 ada tingkap :p

Dida... said...

Tirana..

sesekali & tanpa disengajakan tu saya rasa boleh dimaafkan... kalau sengaja.. saya rasa tak patuttt...

Seronok ke? hahahaa... tak tau nak mendefinisikan perasaan seronok bila berkhayal...

Dida... said...

Cun09

Wslm.. memang teramat penting tuu..
tak dpt dibayangkan kalau benda yg bernama jam tak wujud kat dunia ni...

Terima kasih la banyak2 pada pencipta jam sebab byk memudahkan manusia.. tp ada jugak org yg tak hargai dgn ada jam.. spt... tak menepati masa.. buang masa... terlambat.. mcm2 lah..

Pengasas said...

Salam Dida,
Sebelum tidur elok baca fatihah 10 kali dan tiupkan pada dua tapak tangan. Kemudian sapukan pada seluruh badan, sambil berniat membalut badan dari gangguan syaitan.
Amalkan begitu. Untungnya lagi, dapat mengingat Allah dan dapat pahala.

Dida... said...

Wslm Prof..

Terima kasih atas pesanan... saya juga amalkan membaca 3 Qul selain bertasyahud & doa sebelum tidur..

Selain tu zikir juga elok jika rasa susah nak tidur..

InsyAllah.... moga kita sentiasa mengingati Allah dan mendapat banyak pahala..

Ummi Wafa (UW) said...

salam
kalu mata akak dah tak bleh pejam di mlm hari... meh laa jln2 kat umah :) main sama wafa yang juga suka berjaga sampai 2 3 pagi...haaa..wafa pun suka main nyorok2 sama ummi & abah & dah pandai mengira 1-10.
dah jadi mcm org arab daa.. tido slps subuh.. kalu tido kul 3pg kan terbabas subuh laak kul 4pg... dah sebulan 'jet lag', bulan pertama datang ok lagi msk bulan kedua mula dah wafa mula 'jet lag'..hihihi tak tahu laa smp bila, hari ni dah genap 2bln kami di Yanbu'... kalu dia tido sok pagi tak bw laa dia g kelas arab :)

Dida... said...

Wslm Zura..

Hehee... wafa pun 'jet lag' gak kee... saya ni bkn 'jet lag'.. insomnia kot... dah lama tdo tak lena... tdo2 ayam je...

Alaaaa.. kalu tak bawak wafa gi kelas.. rindu la nk tgk dia... suka kacau dia pastu tgk dia senyum.. sejibik cam adik saya... wuuu.. rindu giler dkt adikkkkk.... skang dia pun dah pndai ckp sket2... kepoh je mulut dia... dpt tgk dkt skype je la..

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Sahabat..

yoooo.
hehe..
LOL suka nak sergah org..
kahkah..
takutkan org lagi best..
suka tengok wajah ketakutan dier tapi paling xbest ialah bila org yang kita takutkan tu takut then kita plak jadik mangsa menemankan..
huhu...

but nyorok2 di waktu senja tidak digalakkan ok. takut, disorok selamanya plak..
Hehe..

Salam Sahabat di kejauhan ini.
ngeeeeeeee..

Dida... said...

yuhuu.. dearie LoL..

bahaya ni kalau dkt2 dgn LoL.. sbb suka sergah org... saya mmg tak suka disergah.. nnti melatah.. errkk.. alamak.. pecah rahsia..

heheheh...

Dida... said...
This comment has been removed by the author.
LotsOfLove-Pearls said...

kahkah....

melatah?
hohoooooooo..
lagi best nak sergah..
ngeeeeeeeee...
sila jangan jauhi LOL kerana LOL tetap akan sergah..
hohoooooooooo..

arryani said...

Agaknye, slalu ke dia ni mcm nih? Ish...ish...ish...bahaya btul dia nih...(cakap dalam hati)ngeh3X

Dida... said...

Alamak LoL...

nmpak gaya sy akan sentiasa berjaga2 dgn diri LoL... hatta dgn bayangan sekalipunnn.. saya tak suka di sergahh... tulun laa diri ku yg lemah ini.. hehe...

Dida... said...

Kak Yann..

Mana ada selalu.. hr tu je mamai.. Sy kalau benda dah biasa buat.. tak masuk sy dlm blog.. bahaya ke.. ada bahaya mcm virus H1N1 tak.. ngeee..

Benda luar biasa bagus dikongsi.. utk pengajaran & iktibar..