Dengan Nama Allah yg Maha Pemurah lagi Maha Penyayang.. "Selamat Datang ke Dunia Karya RizHad"

8.27.2009

Hujan & Ribut di Tanah Tandus..

Assalamualaikum...

Selamat Hari Khamis.. Selamat berpuasa utk hari yg ke-6.. saat saya menulis posting ini, Yanbu dilanda hujan.... nak kata gerimis.. lebat juga.. tp tak la lebat sangat... dari sebelum Isyak tadi dah mula hujan rintik2 lebat... lepas tu berhenti sekejap.. ni hujan balik.... angin di luar pun dah bertiup kencang seakan2 bunyi ribut.. guruh juga sekali sekala kedengaran memecah kesunyian... seram pulak rasa.. sebab hubby saya sekarang tengah kerja shift malam.. dan saya keseorangan pula di rumah ni.. Ya Allah.. Tawakkal je lah..

Bumi Yanbu yg tandus di Arab Saudi ini telah disirami air dari langit untuk seketika... Syukur atas nikmat Allah kepada alam ini...

Gambar sekadar hiasan..

Semalam, untuk pertama kalinya saya merasai sendiri pengalaman berjalan kaki di tengah2 RIBUT PASIR.... MasyaAllah.. saya hampir2 terjatuh kerana kaki saya tersadung batu.. Ini disebabkan saya berjalan tutup mata dgn tangan kerana menahan pasir daripada masuk ke dalam mata.. walaupun sememangnya saya pakai penutup muka di sini.. tp mata masih lagi terdedah... lepas ni, kalau ada ribut pasir lagi.. kena pakai penutup muka yg selubung habis.. mata pun tak nampak.. baru selamat mata ni dari dimasuki pasir... Nasib baik jarak rumah dari Musolla tak berapa jauh... terpaksa berjalan laju dalam angin ribut pasir yg agak kencang... dan disebabkan ribut pasir itu.. jemaah terawikh muslimah hanya seramai 1 setengah saf sahaja (selalunya penuh) dan.... berjalan di tengah2 ribut pasir adalah satu lagi pengalaman baru bagi saya di perantauan.... adventure tu..

Keadaan ribut pasir di waktu malam.. (bukan gambar original)

Menurut jangkaan hubby saya... kalau ribut pasir dan hujan sekali sekala begini.. kemungkinan di Arab Saudi di daerah Yanbu, akan masuk musim peralihan cuaca.. iaitu, musim cuaca panas beralih ke musim sejuk... teringat masa mula2 sampai di Airport Yanbu akhir bulan Januari lepas.. waktu malam.. Subhanallah, sejuknya hingga menggigit tulang.. sampai terketar2 bibir saya... dan cakap pun siap keluar2 asap lagi dekat mulut.. Masa tu mmg jakun habis la.. sbb ingatkan Arab Saudi ni panas sentiasa... rupanya ada pulak musim sejuk.. dah duduk kat sini baru saya tahu...

Jika kawan2 di Jubail, Saudi pula.. cuaca di sana agak ekstrem sikit.. kalau panas.. boleh cecah ke 50++ degree.. kalau sejuk.. sejuk yg amat... -ve darjah celcius.. tahap beku rasanya.. kalau tgk gmbar2 mereka dlm blog.. dah mcm dekat Eropah pulak.. siap dengan snow cap dan jacket tebalnya.. Agaknya nak mandi pun kena fikir 2-3 kali... krn tak tahan sejuk sbb air paipnya pon dah macam air batu.. (betul tak org Jubail? hehe..) Dan... benda yg tak pernah berlaku di Malaysia juga berlaku di Jubail.. seperti 'hujan ais'.. Haa.. kalau tak percaya.. kamu boleh baca di blog kawan hubby saya di sini. Untung la org2 Malaysia yg kerja di Jubail.. mcm2 pengalaman you all rasa.. Kami di Yanbu pun untung juga sebab tak rasa panas yg terlampau ekstrem mcm dekat sana.. :) Alhamdulillah..

Mereka bertiga ni, sahabat2 hubby saya yg berada di Jubail... sedang menunggu utk pergi kerja di musim sejuk.. nak berkenalan ke? semua sudah berpunya ni... hehe.. kawan2 tak kisah punya... (gambar ehsan dari Kijang 15)

Walaubagaimana pun keadaan cuaca yg telah ditentukan oleh Allah SWT.. bersabarlah ya.. kerana itu cuma dugaan dan ujian yg Allah berikan di dunia utk menguji kesabaran & keimanan kita.. Di padang mahsyar nanti.. waktu siangnya amat panjang dan jarak matahari dari kepala kita adalah sejengkal je.. dan waktu malamnya pula adalah amat sejuk... Wallahua'alam.. jika kita tergolong daripada orang2 yg beriman.. beruntunglah kita kerana kita takkan terasa terseksa dgn cuaca tersebut di akhirat nanti..

Bagaimana utk menjadi h
amba yg dikasihi Allah dan tergolong daripada orang2 yang beruntung di akhirat nanti? Senang sahaja... jaga akidah, perbanyakkan amal ibadah.. menyambung silaturrahim dan berbaik2 sesama manusia terutama kepada kedua ibu bapa,.. makan dari sumber yg halal.. jauhi segala perkara2 maksiat dan yang dilarang oleh Allah SWT...dan ikutilah panduan dari Al-Quran & As-Sunnah.. InsyaAllah.. selamat dan aman dunia & akhirat...

Moga hujan yg melanda Arab Saudi dan di mana2 jua di muka bumi Allah di bulan Ramadhan yang mulia ini adalah merupakan hujan rahmat buat kita semua...

Sekian sahaja info cuaca terkini dari bumi Yanbu, Saudi Arabia.... Wassalam..

34 comments:

NoRuLLiSzA eL FaRiSi said...

salam Dida..
ramadhan kareem..

hmm.. klu x silap xlama lg mmg nk tukar musim.. tp jordan xhujan lg.. hehe, kat sini klu ujan, org arab jakun duk bawah hujan tu :D kite pun kkdg sama jakun sbb lama xjumpa hujan.. hehe

time sejuk mmg best.. xyah mandi tiap hari.. pemalas kan ana :D tp mmg camtu, mana larat mandi tiap hari.. xsabar rasanya nak musim sejuk.. sbb udara segar time musim sejuk..

penah gak jln dlm ribut pasir.. ya Allah, susahnye, mata kena jaga, muka, n yg pntg, baju.. so, klu pakai jubah tu, jgn pakai kain je, kang parah, seluar wajib.. huhu :D

kakpah said...

satu pengalaman yang susah nak dilupakan tu. Tak lama lagi dah nak masuk musim sejuk kan..

Webmaster@Echam said...

Salam Dida,
Bestnyer... Dah lama tak rase musim sejuk yang tahap beku ni. Rindu2....

zai said...

Salam Dida..

Mmg boleh dibayangkan kalau keadaan terlampau sejuk mcm tu..apapun best jugakan dapat merasa pengalaman ditempat org..

Rindunya kat Dida..

mEiZ SHA said...

salam kak
bestnyer merasa padang pasir!!
:)


teringin gak
hehehe

apepun jaga diri ya
salam ramadhan dari saya
:)

LotsOfLove-Pearls said...

Dear Dida,

Wah...
Sungguh extreme pengalaman ini. Sejuknya bisa terasa ya.. (Opsst.. Mcm Indonesia plak) :)

Dapat kubayangkan Dida berjalan dlm keadaan menutup mata. Mcm buat game plak eh.. Jarang kedengaran hujan dan ribut di padang pasir tapi apapun cuaca kita harus mensyukurinya.

Pagi tadi, LOL terfikir mengenai cuaca. Jika hujan kita selalu mengharapkan panas dan bila kemarau kita juga akan mengharapkan hujan. Kita senantiasa tak pernah bersyukur dengan nikmat yg ada.
Dan memang selalu begitu.

Semasa Jerebu di Malaysia ini, LOL senantiasa mengharapkan hujan. Tidah bersyukurkah LOL?

Nway, dear..
Like all ya experience.

Keep writing..

Mungkinkah LOL akan ada pengalaman 'bermain' dengan pepasir di sana nanti?

Hehe...


Love,
-Your Friend-

cun09 said...

salam...
Pengalaman berjalan kaki di tengah2ribut pasir...perasaan?
hari 1-3 posa kat tempat liza panas sangat...tp 4-6 mendung n malam hujan...niii ujan sedang turun ^-^
*...Manusia selalu lupa apa yg ALLAH bagi...*
Betul kata sahabat...LOL :-
"Jika hujan kita selalu mengharapkan panas dan bila kemarau kita juga akan mengharapkan hujan. Kita senantiasa tak pernah bersyukur dengan nikmat yg ada."

syahbandar87 said...

pengalaman yg x prnh sy lalui di tmpt sy.hehe

ummi humaira said...

ummi teringin sekali nak pakai pakaian mcm tu , tp diri ini tidak kuat , cuma amik kesempatan msim semua orng pakai mask , ummi tarik tudung yg labuh kmudian tarik menutupi hidung dan mulut , mcm org arab pakai kan . he he

shaniza said...

salam..
Kawan akak ada di Jubail dan dia minta resepi buat sup sebab panas sgt katanya..tak lalu nk makan benda bergoreng. Lebih teruk semua kena buat sendiri sekarang (dulu ada org tlg masak).
Bersyukurlah kerana dalam usia yg masih muda diberikan Allah kesempatan berada dibumi Anbia dan boleh beribadat semaksimum mungkin..alhamdulillah.

Masdihana Hamzah said...

Semalam seram gak tinggal 3 beranak dalam keadaan petir n guruh. Jenggah2 gak kat tingkap kot2 hujan turun.. tp tak nampak lak... kalau tak ada yg main ujan tengah2 mlm2 buta...hukhukhuk

Mrs Rafiuddin said...

dida,nak rasa cuaca xtream meh la sini..hehe..
nih panas sungguh..pagi2 dah cecah 50 deg..humidity plak tinggi ..huhu..dok kat pintu tak sampai 5 minit dah peluh..nak keluar fikir 1000x

Mzakibm said...

Salam dari Jubail,

A'ah best ko ckp, masa musim sejuk haritu kalu boleh bila la nak panas, masa panas ni pulak bila la nak sejuk balik. Ribut pasir tu jgn citer la, anyway tetap bsyukur memang susah nak dpt pengalaman cam ni. 'No place like home' ye tak. Raya ni balik? Kim salam Uda.

Ma'assalamah.

Dida... said...

Salam Norul..
Ramadhan Kareem..

Ha'ah.. mmg betul... mereka suka sangat kalau hujan turun... kalau kita, dah berterabur dah lari spy x basah... tp mereka boleh berdiri lagi kat tengah2 hujan tu.. suka sangat bila hujan..

Hehehe.. sebenarnya saya nak cite pasal abaya terselak2 bila time ribut tu dlm entry ni.. tp rasa mcm censored pulak.. mmg betullah.. kena pakai seluar.. kalau tak.. haru biru jadinya.. :)

Dida... said...

Kak Pah..

Ye betul.... mmg tak akan dilupakan dan disimpan dilipatan kenangan ini selama2nya.... musim sejuk nak masuk, tp sekarang tgh musim peralihan.. cuaca x menentu lagi.. tapi masa tgh nak taip komen ni.. ada rasa gegaran gempa bumi pulak.. seram part 2 la pulak...

Dida... said...

Webmaster..

Wslm..

Awakkan nanti nak gi korea.. sana selalu ada musim sejuk kan? saya bukan x suka.. tp lebih suka cuaca yg x berapa sejuk n tak berapa panas.. Macam Malaysia la... saya x tahan sejuk sbb nnti tapak kaki saya bisa2... duk dalam rumah yg ber air-cond pun pakai stokin 24 jam..

Dida... said...

Kak Zai..

Bayangkan dgn merasakannya sendiri.. lain sebenarnya.... rasanya Genting Highland pun dah tak sesejuk mcm dulu lagi...

Akak rindu dekat saya ke? hehehe.. mcm kita pernah jumpa la pulak kan..
Akak ada update n3 baru eh.. nnti jap lagi saya p jengah blog akak..

Dida... said...

Miez Sha..

Wslm Ninie..

Best kamu kata? takde la best pun.. cuma mencabar jek.. dan satu pengalaman baru.. kalau mata masuk pasir and jalan terhoyong hayang dalam ribut tu best ke? hehehe...

Salam ramadhan dari saya juga utk ninie...

Dida... said...
This comment has been removed by the author.
Dida... said...

Dear LoL..

Ni bukan di padang pasir la sayang oi.. cite ni dekat kawasan perumahan saya ni.. kalau dekat padang pasir.. dah lama saya tertimbus dalam pasir tu.. dan tak dpt la saya nak buat entry ni..hehe..

Sebenarnya bukan kita tidak bersyukur.. tp kita sering mengharapkan keadaan yg terbaik buat diri kita... sbb itu kadangkala kita harus mengalah dengan keadaan dan tak boleh nak harap yg kita mesti dapat apa yg kita mahu.. sebab itu, Tuhan menyeru supaya kita bersabar atas apa sahaja dugaan... krn org yg bersabar, tinggi darjatNya disisi DIA..

Jika LoL ada impian utk bermain 'pepasir' di sini... tak mustahil jika DIA kabulkan impian LoL... tp kena ada pengantara @ reason la.. kalau setakat nak main pasir.. dkt Malaysia pun banyak pasir.. ye tak.. hehehe...

Luv to read all ur comments.. :)

Dida... said...

Cun09,

Wslm Liza.. perasaan saya berjalan di tengah ribut pasir tu cuak jugak.. ye la.. jln dengan keadaan angin yg kuat dan terhuyung-hayang.. dah la jubah yg saya pakai terselak2.. mmg payah la.. takut pun ada jugak.. takut angin yg kuat tu menerbangkan saya.. hehehe.. logik tak?

Sahabat saya LoL tu.. selalu beri kata2 yg bagus utk kita renungi.. pandai betul dia... saya pun setuju apa yg dia kata tu...

Dida... said...

Syahbandar87..

Saya ada tertengok gambar awak sekali dkt salah satu blog yg saya kunjungi... tu awak ke.. atau klon nama awak ye.. kata tak suka letak gmbar?

Memang la syah.. dekat Malaysia belum ada sejarah ribut pasir lagi... tak tau la nnti akan datang ada pulak berlaku di tepi2 pantai peranginan yg manusia byk buat maksiat tu... :p

Dida... said...

Ummihumaira..

Sebenarnya.. saya dekat sini baru pakai.. dkt Malaysia x pakai pun.. dkt sini rasa lebih selamat jika pakai krn majoriti wanita di sini mmg pakai.. kalau x pakai nanti, mula la renungan tajam dari pak2 arab mengganggu kita.. rimas la.. baik pakai je..

Tak tahu la balik malaysia nanti.. mgkin pakai mask la kot.. belum bersedia lagi nak buat perubahan drastik bila di Malaysia..

Dida... said...

Wslm Kak Shaniza..

Ye ke.. rasa2 saya kenal tak kawan akak tu? tak tahu la sampai mcm tu sekali.. effect dekat pemakanan pulak.. dekat sini yg 40++ pun dah panas sampai perit kulit muka.. apatah lagi yg 50++... kesian dkt diaorang.. tp nk buat mcm mana.. terima je lah dgn sabar atas ujian Allah itu..

Alhamdulillah kak.. di mana2 pun sama sahaja jika kita nak beribadah.. cuma kelebihan di sini ada Masjid Nabawi dan Masjilharam....

Dida... said...

Kak Mas..

Ada la hujan kak.. dia on and off.. semalam sebelum Isyak, saya pegi surau nak terawikh.. dlm perjalanan hujan rintik2 tp kasar2... lepas tu masa saya tulis n3 ni.. lebih kurang dlm pukul 1-2 pg.. dia hujan lagi.. smpai la dekat pukul 3pg... saya tdo mlm tadi pukul 5 pagi... sbb tak boleh tdo.. lepas solat subuh baru lah terlena...

Dida... said...

As..

Terima kasih je la.. tak sanggup rasa panas mcm tu.. tu baru panas di dunia kan.. jgn la kita rasa panas di akhirat nanti.. lagi tak sanggup...

Tak payah la keluar.. sian dkt baby zahra tu nnti... kulit yg putih tu nnti terbakar kemerah2an pulak... nak keluar pun.. keluar waktu malam je ok.. Next time, kalau ada rezki.. teringin juga nak menjejakkan kaki di Jubail.. :)

Dida... said...

MzakiBM..

Mana ada kata best.. cuma kata beruntung je sebab dpt rasa pengalaman mcm tu... tak semua orang Malaysia dpt rasa ye tak....

Ye betul... walaupun hujan emas berkoyan2 di negeri orang.. negeri sendiri tetap di hati... raya ni balik.. tp seminggu pas raya... balik jugak kan..

InsyaAllah.. akan ku kirimkan.. kirim salam je ke? kirim la apa2 dari Jubail ke.. hehe..

criestz said...

hye kak dida.. yes i heard ur story boutr chatbox before.. i don't know whats wrong but its ok i don't mind kak.. akak take care yah =)

shaniza said...

Salam Dida..
Kawan akak tu baru 3 bulan tinggal di Jubail. Rumah dia dekat rumah As ( ibu baby zahra). Kalau nk tengok rupa dia ada dlm blog akak tajuk 'melancong'. Kenal?

KAHERAH said...

Salam Dida,

Asyik jd silent reader jek kat blog Dida nie..bukan apa seronok membacanya penuh pengisian..TQ berkongsi ilmu.

Lama juga tak jumpa kan?hihihi

criestz said...

akak amek kad raye dr sy.. kt entry y latest tu ye.. sy wat sndri tau.. xlawa pon la tapi =P

Dida... said...

Criestz..

Ha'ah yee.. akak dah cite dulu pada Ihsan.. Ok, banyak2 bersabar di bulan Ramadhan ok, jaga tingkah laku dan pertuturan.. ok.. akak akan amik kad raya dari Ihsan itu.. thank you.. you take care too..

Dida... said...

Wslm Kak Shaniza..

Oo ye ke... kenal plak akak dengan As.. mesti akak pon pengunjung blog dia kan? Ok.. nnti saya p tengok org dia yg mana satu dekat blog akak..

Dida... said...

Wslm Erah..

Takpe.. jadi silent reader pun saya tak kisah.. janji ada org nak baca luahan hati dan ngomelan saya pun dah sangat2 baik... Erah apa khabar? sekali je dpt jumpa kan... rindu plak nak tengok thaqif..

Salam Ramadhan buat Erah sekeluarga.. :)